Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо мъжете често умират по-рано от жените?

Защо мъжете често умират по-рано от жените?

Защо мъжете често умират по-рано от жените? - изображение

Съпругата на един харвардски лекар наскоро го попитала "Защо смяташ, че ще умреш преди мен?"

Въпросът й го уловил малко неподготвен, но тя била права – на д-р Робърт Шърлинг вече наистина му било минавало през ума, че най-вероятно ще напусне този свят преди съпругата си. Той отговорил на жена си само с една дума: статистика.

Статистически погледнато жените наистина живеят по-дълго от мъжете. Всъщност 57% от хората на 65 и повече години са жени. Процентът се увеличава с възрастта – 67% от индивидите на 85 г. са от женски пол. Средната продължителност на живота в САЩ е с 5 години по-дълга за жените, а в световен мащаб с около 7 години.

Тази пропаст между половете трудно може да се пропусне. Ако влезете в някой дом за стари хора, независимо дали в САЩ или България, картинката ще е почти една и съща: жените обикновено са много повече от мъжете  и разликата в броя им често е поразителна.

Рекламните агенти също са запознати с тази статистика. В САЩ често домовете за стари хора се рекламират с лозунга "Място за мама". И въпреки че тези институции помагат както на жени, така и на мъже, самото име на компанията отразява колко по-голям дял заема пазарът на услугата сред жените.

И така, да се върнем към същината на въпроса. Защо мъжете умират първи?

Съществуват много причини за неравномерното съотношение на мъжете и жените в по-зряла възраст. Въпреки че според изследванията годишно в света се раждат малко повече момичета, отколкото момчета, броят им в юношеска възраст е сравнително равен. Ето кои са основните причини мъжете да имат по-кратък живот:

Поемат по-големи рискове

Някои от причините биха могли да се определят като "биологична съдба". Фронталният лоб – онази част от мозъка, която отговаря за преценката и обмислянето на действията и техните последствия – се развива много по-бавно при момчетата и младите мъже, отколкото при жените. Вероятно това допринася за факта, че много повече момчета и мъже умират при инциденти, свързани с насилие. Сред примерите са шофиране с несъобразена скорост, рисково каране на колело, пиене и убийства. тази тенденция за лошо преценяване на ситуацията и евентуалните последствия може да допринесе за взимането на пагубни решения сред младите мъже като употреба на алкохол, цигари и наркотици.

Имат по-опасни професии

Мъжете все още преобладават над жените в най-рисковите професии като военни, пожарникари и строители.

Мъжете умират по-често от сърдечен удар в младежка възраст

Всъщност вероятността за сърдечен удар е 50% по-голяма при мъжете, отколкото при жените. Фактът, че нивата на естроген при мъжете са по-ниски, отколкото при жените, е само част от проблема. Медицинските рискове като високо кръвно налягане и високи нива на холестерола също допринасят.

Мъжете като цяло са по-големи от жените

Дори сред различните животински видове, по-големите животни умират по-млади, отколкото по-малките. Въпреки че степента на този феномен при хората не може да бъде установен с точност, определено влияе върху мъжката продължителност на живота.

Мъжете се самоубиват по-често от жените

Въпреки че депресията се среща много по-често сред жените и те правят повече (неуспешни) опити за самоубийство, самоубийствата при мъжете са много повече. Някои отдават това на тенденцията представителите на силния пол да се срамуват да потърсят специализирана помощ за проблемите си и като цяло културните стереотипи.

Мъжете не са толкова социални

Поради не много ясни причини хората, които поддържат по-малко социални връзки, умират по-рано.

Мъжете избягват посещенията при лекар

Това не изненадва никой. Мъжете много по-често пропускат контролни прегледи отколкото жените и се обръщат към специалист, чак когато здравословните им проблеми се изострят и станат нетърпими.

***

Неравностойното съревнование между мъжете и жените започва много рано. Y-хромозомата много по-често развива мутации, отколкото X-хромозомите и освен това липсата на втора X-хромозома при мъжете означава, че аномалиите, свързани с Х-хромозомата сред момчетата, не са "замаскирани" от втората, нормална хромозома. Поради множество причини, някои от които са все още неизвестни на науката, мъжкият ембрион има сравнително по-малки шансове за оцеляване в утробата на майката. Нарушенията в развитието се срещат много по-често при момчетата, като някои от тях могат значително да скъсят продължителността на живота им.

Какво може да се направи, за да живеят мъжете повече?

По отношение на вече изброените фактори може да се направи много малко, но други обстоятелства позволяват намесата ни. На първо място трябва да насърчавате мъжете да ходят по-често на лекар и да обръщат по-голямо внимание на здравето си, независимо дали става въпрос за психологически проблеми като депресия или хронични заболявания като високо кръвно налягане.

Също така трябва да отбележим, че голямо влияние оказва и начинът на живот – пушенето, пиенето, генетичната предразположеност към диабет, рак и други заболявания.

Надяваме се, че в бъдеще науката и обществото ще постигнат по-голям успех в усилията ни за намаляване на преждевременната смърт, която като цяло засяга много повече мъже, отколкото жени.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: health.harvard.edu

снимка: shutterstock.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПатологияПсихологияНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛеченияТестовеЗдравни съветиСпортХранене при...ФизиологияСоциални грижиДиетиКлинични пътекиАнатомияИзследвания