Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Възможно ли е да оцелеете, ако сте погребани живи

Възможно ли е да оцелеете, ако сте погребани живи

Възможно ли е да оцелеете, ако сте погребани живи - изображение

Според Алън Леф от Чикагският университет "няма нищо, което някой може да направи, ако е погребан жив; след като веднъж сте там – значи сте там и това е".

И така, заровени сте живи. Няма какво да се лъжем – нещата са били и по-добре. Как сте стигнали дотук не е от особено значение. Грешките вече са допуснати и вероятно обмисляте възможността да смените лекаря си, ако успеете да избягате, но нека се съсредоточим върху това по-късно. Належащият проблем е следният: будите се два метра под земята, заклещени в собствения си ковчег и нямате никаква идея как да се измъкнете.

Да, това не е най-често срещаният проблем, но се е случвало и преди, при това не само във филмите на Куентин и "Изчезването" от 1988 г. Исторически погледнато, съдбата на хората, които са били погребани живи, не е съвсем розова – изключително малък процент от тях се завръщат в света на живите.

Опитайте се да преодолеете паническата атака

Има моменти, при които контролът на чувствата ни се изплъзва и този, в който се намирате, определено ги оглавява. Но паниката няма да помогне. Ще ви се наложи да се стегнете и да запазите малкото кислород, с който разполагате, ако държите на минималния си шанс за живот. Дихателните упражнения също могат да ви помогнат, ако са изпълнени правилно.

Цветя
Да, попаднали сте в доста кофти положение и най-вероятно ви очаква продължителна и неприятна смърт, но това не е причина да откачате, нали така?

Опознайте пространството

Как точно сте погребани зависи от обстоятелствата, но нека предположим, че причината е някаква медицинска злополука и нямате връзки с руската мафия. Не се надявайте твърде много – вероятно не са ви погребали с нещо особено полезно, което можете да използвате, за да се измъкнете от ситуацията. Но все пак никога не знаете.

Огледайте се около вас и вижте какво ще откриете - ако сте погребани с колан например, можете да използвате металната катарама като инструмент. Проверете всички джобове и обувките си – всичко от копчетата на маншетите до ботите с метален нос – може да се окаже полезно. Ако по някаква невероятна астрономическа причина са ви погребали с телефона ви, благодарете на късмета си и се обадете. От дълбочината, на която се намирате, зависи дали ще успеете да се свържете с полицията. Вероятно е обаждането да се прехване от близката клетъчна кула, дори да нямате план за услугата.

SOS

Това е първото нещо, което трябва да направите. Дори да нямате нищо подръчно, използвайте ръцете си – започнете да въвеждате морзовия код за SOS по капака на ковчега: 3 бързи почуквания, 3 дълги, 3 бързи. Шансът някой да ви чуе е изключително малък, но винаги има шанс да не са ви погребали изцяло още или да сте в плитък гроб. Това е спасявало хора преди. През XIX век млада жена на име Филомел Жонетр е била ексхумирана благодарение на дочулите я минувачи.

Контролирайте дишането си

Според теориите един здрав, възрастен човек може да издържи в толкова тясно пространство до пет часа и половина. Разбира се, значение има размерът на ковчега, вашият собствен и колко пристъпи на паника ще получите, преди да съумеете да запазите спокойствие. Можете да добавите още минути към времето, с което разполагате, с помощта на правилно дишане.

Борете се за път навън

Сигурни сте, че никой не ви чува и няма да дойде да ви спаси – време е за по-драстични мерки. Ако ковчегът е от шперплат трябва да опитате шанса си. Намерете подходящ инструмент и започнете да дълбаете; скоро мръсотията ще започне да навлиза и трябва да защитите лицето си с някаква дреха. Може да звучи почти невъзможно, но има хора, които са оцелявали по този начин. През 2013 г. един човек в Бразилия успява да се измъкне от собствения си (несъмнено плитък) гроб, след като е бил ранен в битка.

Молете се за хубаво време

Да приемем, че по някакъв начин сте успели да разбиете капака, без да се задушите. Ако през последните няколко дни времето е било предимно слънчево, значи имате шанс. Ако не, усилията ви са били по-скоро напразни. Обикновено почвата се сгъстява, когато вали. Леката и суха почва е вашето предимство. 

Инвестирайте

Въпреки че възможността да ви погребат жив е горе долу пропорционална на тази да успеете да се измъкнете, може да вземете предварителни мерки, ако тази мисъл действително ви притеснява. Съществуват специално проектирани ковчези, които да ви осигурят път навън, ако това се случи. Някои от тях включват свързани надземни звънци, по които можете да сигнализирате. Други позволяват "починалият" да подаде сигнал чрез натискането на специален бутон. Желаем ви успех.

По статията работи: Наталия Тотева 

Източници: grunge.com, pixabay.com/bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения