Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Историята на смелата Мария, която спаси живота на шофьор, поместена в учебник

Историята на смелата Мария, която спаси живота на шофьор, поместена в учебник

Историята на смелата Мария, която спаси живота на шофьор, поместена в учебник - изображение

Тя се казва Мария и е на 15-години. В началото на миналата година спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора. Тогава името й бе във всички медии. "Герой, спасител, момиче с благородно сърце, боец" бяха само част от определенията за нея. Благодарение на навременната си реакция момичето предотврати евентуална катастрофа с много тежки последици.

Мария се превърна в истински "носител на доброто" не само в родния си град, но и в цяла България. Нейната благородна постъпка  обаче излезе и извън пределите на родината по един нестандартен и същевременно приятен начин. Разберете защо!

В съдбоносния ден никой от останалите пътници не помага на шофьора. Мария успява да извади езика, да измие лицето му с вода, както и да го изведе извън автобуса. Това не е първият път, в който Мария се сблъсква с подобен случай. Едва на 6 години тя изважда езика на майка си.

Учителят по английски език в Основно училище "Кирил Христов" провежда поредния си час с ученици от 6-ти клас. Докато преминават през урока за деня, погледите им се спират на текста "Your space for Bulgaria". На пръв поглед нищо необичайно, но на втори - децата са изумени, защото осъзнават, че историята на смелата Мария, която спаси човешки живот, е описана в подробности в учебника.

"Учениците бързо разбраха, че някой реален като тях и някой, когото могат да видят в междучасието, е станал герой в учебник. Бяха изумени и радостни", споделя учителят по английски.

Автори на учебника са Мартин Хобс и Джулия Кедъл, а от българска страна – Десислава Зарева и Николина Цветкова, които най-вероятно са "виновниците" за това историята на Мария да бъде поместена в учебник на Кеймбридж, адаптиран за българските училища.

"Нейната история вече има свой живот и ще се предава на много ученици. Ще пътува с учебника по английски език по целия свят и се надяваме, че Мария ще вдъхновява и други деца да правят добро. Може някое от тях да се превърне в още един обикновен герой", споделя директорът на училището Господин Балъкчиев.

Към днешна дата смелата Мария продължава да живее в дома "Мария Терезия" в Стара Загора. Момичето е в 11 клас и учи в спортното училище в родния си град. Тя упорито следва мечтата си да стане преподавател по плуване.

"Мария осъзна, че в живота с труд и постоянство всичко се постига", споделя Латинка Петрова, директор на дома, в който момичето живее.

По статията работи: Илияна Стоянова

източник: dariknews.bg

снимка: dariknews.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитно