Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Интересни неща, които не знаехте за циркадианния ритъм на тялото ни

Интересни неща, които не знаехте за циркадианния ритъм на тялото ни

Интересни неща, които не знаехте за циркадианния ритъм на тялото ни - изображение

Циркадианния ритъм е вътрешен часовник, който ни кара да се чувстваме уморени през нощта и будни през деня. Той е изключително сложен механизъм с вътрешна контролна система, която отговаря на външни сигнали.

Въпреки сложността си, учените смятат, че циркадианният ритъм е един от най-примитивните адаптации към живота. Всички живи същества имат циркадианни ритми - животни, растения и дори гъбички и бактерии.

Този списък е пълен с факти за циркадианния ритъм на тялото ни, които ще ви накарат да осъзнаете колко важно е да останете верни на вътрешния си часовник. Този вътрешен "часовник" регулира повече от съня - ние разчитаме на него за регулиране на метаболизма, нивата на инсулин и глюкоза, производството на хормони, температурата на тялото, активността на мозъчните вълни и регенерацията на клетките. Почти всички наши биологични процеси могат да бъдат обвързани с циркадианния ритъм, а объркването на тези биологични ритми може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Така че прочетете, за да научите как да поддържате вътрешния си ритъм правилно - това наистина може да бъде въпрос на живот или смърт.

Използването на телефона в леглото ви държи през нощта

Вътрешният ни часовник знае на каква температура да настрои тялото в зависимост от количеството светлина, което очите ни получават. Ето защо използването на електронни устройства преди лягане може да затрудни заспиването. Заспиването може да е трудно и за хората, които живеят близо до полюсите, където денят продължава 18 часа или повече.

Ако часовникът ви излезе извън ритъм, може да остареете по-бързо

Учените откриват, че циркадианният ритъм контролира деленето на стволовите клетки в кожата ви. Ако вашият вътрешен часовник е извън синхрон, поради лишаване от сън, кожата може да остарее по-бързо и дори да се изложите на риск от рак на кожата.

Градският живот може да възстанови вашия циркадианен ритъм

Проучване установява, че птиците, които живеят в градовете, имат по-бързи циркадийни ритми, отколкото птиците в пустинята. Градските птици започват дните си по-рано и ги завършват по-късно, поради изкуствената светлина и звуците на околната среда.

Какво означава това за хората? Изследванията все още са в ход, но има основание да се смята, че късните нощи, свързани с градския живот, са променили фундаментално нашите циркадански ритми и могат да допринесат за депресия, затлъстяване и други здравни проблеми.

Вашият циркадианен ритъм се контролира от "главния часовник" в мозъка

Група от нервни клетки в мозъка, наречени супрахиазматични ядра, контролират нашия циркадианен ритъм. СЯ определят температурата на тялото и малки колебания в нея през деня ще задействат различни клетки в различните системи и органи, в резултат на което те ще бъдат активни или неактивни. Това е начинът, по който СЯ контролира освобождаването на мелатонин, хормона, който ви прави сънливи.

Анормалният циркадианен ритъм може да предизвика здравословни проблеми

Учените откриват връзка между необичайните циркадианни ритми и потенциално животозастрашаващи здравни проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечни и бъбречни заболявания, и дори рак. Една от причините за това е, че нарушаването на циркадианния ритъм оказва влияние върху развитието на кръвоносните съдове. Смущенията в циркадния часовник намаляват растежа на нови кръвоносни съдове, а неадекватните кръвоносни съдове, от своя страна, могат да доведат до сърдечни атаки, инсулти и някои форми на рак. Това също може да затрудни оздравяването на раните.

Циркадианният ритъм е причината да не се храните през нощта

Вероятно сте чували, че късната вечеря може да доведе до наддаване на тегло. Това е така, защото нашият циркадианен ритъм ни казва да ядем през деня и ако не действаме спрямо него и ядем през нощта, телата ни може да не са подготвени да обработват калориите, които приемаме. Проучванията показват, че ако се опитвате да отслабнете, поемането на големи порции храна в края на деня може да направи отслабването много по-трудно.

Анормалният циркадинен ритъм е свързан с психологически проблеми

Изследователите установяват връзка между смущенията в циркадианния ритъм и психологични нарушения като шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност. Не е ясно дали разстройството на циркадианния ритъм причинява тези психични нарушения или и двете са причинени от трети фактор.

Разтройството на циркадианния ритъм отслабва имунната система

Вероятно сте забелязали, че когато сте недоспали, е по-вероятно да се разболеете. Учените смятат, че това може да се дължи на факта, че някои гени, които позволяват на вашата имунна система да функционира правилно, всъщност се контролират от вашия циркадианен часовник. Тези гени са отговорни за борбата с вирусите и бактериите в тялото, а когато те работят нормално, предотвратяват заболяванията, както и увеличават реакцията на организма към ваксинациите.

Продължителният прием на алкохол може да наруши циркадния ритъм

Изследванията върху животни показват, че продължителната употреба на алкохол може действително да промени грима за гените на някого; по-специално, може да наруши израза на часовниковите гени, необходими за функционирането на циркадианния ритъм. Учените също изучават хора с алкохолна зависимост и откриват, че много от техните часовникови гени са унищожени.

Разтройството на циркадианния ритъм може да засегне плодородието

Мелатонинът не е просто жизненоважен за съня; той също играе значителна роля в плодородието. Мелатонинът предпазва женските яйцеклетки от увреждане от свободните радикали. Ако възпрепятствате производството на мелатонин, използвайки електроника през нощта, вие може да повредите яйцеклетките си.

Циркадианният ритъм контролира растежа на растенията

Растенията изпитват различни темпове на растеж в различни часове на деня благодарение на циркадианния си ритъм. Много растения също демонстрират движения, свързани със съня, като затваряне на цветовете или промяна на позицията на листата през нощта. Светлината и температурата са сигналите, които контролират  циркадианния ритъм на растението.

Нашите чревни микроби имат циркадианни ритми

Хората и добрите бактерии, които живеят в нашия храносмилателен тракт, имат симбиотична връзка. Нашите чревни бактерии имат свои циркадианни ритми, които са свързани с нашите, вероятно според дневните часове, в които се храним. Ако нашите ритми са нарушени, ритмите на чревните ни бактерии също ще бъдат нарушени. Това може да бъде друго обяснение за факта, че нарушаването на циркадианния ритъм причинява здравословни проблеми.

Новите лекарства могат да контролират циркадианния ритъм

Изследователи в Япония произвеждат молекули, които могат да съкратят циркадианния цикъл. Целта е да се разработят лекарства, които биха могли да помогнат на работниците да се справят с редуването на смени, или които биха могли да лекуват разстройства на съня.

Циркадианните ритми на бактериите се определят от метаболизма

Дори основни организми като бактериите имат циркадианни ритми. Цианобактериите фотосинтезират и растат през деня и почиват през нощта. Но светлината всъщност не контролира циркадианния ритъм на бактериите; по-скоро те реагират на метаболизма - доколо храната е на разположение за консумация.

Тийнейджърите претърпяват промяна в циркадианния ритъм

Много тийнейджъри са "нощни птици", така да се каже. Те обикновено изпитват трудности да заспят преди 11:00 часа, защото преживяват естествена промяна в циркадианния ритъм. Телата им освобождават мелатонин по-късно от телата на децата или възрастните. Изследователите вярват, че тази циркадианна промяна е обичайна при бозайниците и не е специфична за хората.

Нощните животни имат същия часовник като този на дивите животни

Много животни са активни през нощта и спят през деня. Тези нощни животни имат точно същия циркадианен часовников механизъм като животните, които спят през нощта. Единствената разлика е начинът, по който нощните животни интерпретират сигналите на вътрешния си часовник.

Източник: ranker.com

Снимка: alfa-img.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпортРецептиФизиологияКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители