Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Изследване показва, че децата родени втори е по-вероятно да станат престъпници

Изследване показва, че децата родени втори е по-вероятно да станат престъпници

Изследване показва, че децата родени втори е по-вероятно да станат престъпници - изображение

Неотдавнашно проучване заключава, че децата, родени втори са по-склонни да изпаднат в беда в училище или да имат проблеми със закона по-късно в живота си.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт, Северозападния университет и Университета на Флорида (плюс няколко други) следват хиляди групи братя в Дания и в щата Флорида - две драматично различни култури.

Те установяват, че момчетата, родени втори в семейството и на двете места са по-склонни да не зачитат авторитетните фигури в живота си, за разлика от техните по-възрастни братя и сестри.

"Въпреки големите различия в средата на двете области, ние откриваме забележителни последователни резултати: В семейства с две или повече деца, момчетата, родени втори имат от 20 до 40% по-голяма вероятност да бъдат наказвани в училище и да влязат в обсега на наказателното правосъдие, в сравнение с първородните момчета, дори когато сравняваме братя и сестри" - пишат авторите в проучването.

И така, защо редът на раждане засяга вероятността от извършване на престъпление?

Авторите на изследването смятат, че този по-висок риск от склонност към извършване на престъпления, може да се дължи на факта, че децата, родени втори не получават толкова голямо внимание от родителите си, колкото техните по-възрастни братя и сестри. В резултат на това, те извършват действия, които да спечелят вниманието на техните близки.

Авторите също така посочват факта, че родителите си позволяват да отсъстват повече от работата си при появата на първото дете, отколкото при второто. Това означава, че родените втори не само се конкурират с по-възрастните си братя за внимание, но и с кариерата на родителите си, и други отговорности, характерни за възрастните.

Освен това, авторите на изследването твърдят, че децата, родени втори са по-склонни на лошо поведение, защото гледат на по-големите си братя и сестри като основни модели за подражание, докато първородните гледат възрастните като на техните основни ролеви модели.

С други думи, най-възрастното дете прекарва повече време за развитие около възрастните, което от своя страна оказва влияние върху тяхната зрялост.

Родените втори приемат за модел за подражание някой по-голям от тях, било то дете в по-горна група в детската градина или дете в по-горен клас. Това са модели, от който се очаква да са по-импулсивни и егоистични от един възрастен човек, например.

Не е изненадващо, че предишни изследвания са установили, че по-възрастните братя и сестри са по-умни от по-малките си сестри и братя. Причината? Родителите, които прекарват повече време насаме с първите си деца, им дават голяма част от вниманието си.

Много родители, участвали в изследването признават, че, когато става въпрос за второ или трето дете, те са по-малко ентусиазирани да се занимават с дейности, целящи цялостното им развитие. В случая такива дейности могат да бъдат четене на истории преди лягане, изучаване на различни занаяти и свирене на различни музикални инструменти - нещата, които помагат да се увеличи интелигентността на едно дете.

В допълнение към това - майки, които са минали през втора или трета бременност, признават, че не са били толкова педантични относно употребата на алкохол или цигари по време на бременността. Излишно е дори да се споменава, че това може да допринесе за нежелани резултати за бебетата им.

Източник: simplemost.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиИнтервютаСпортХранене при...ИсторияРецептиТестовеАлт. медицинаНормативни актовеЗаведенияОбразованиеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника