Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо комарите хапят някои хора по-често от други

Защо комарите хапят някои хора по-често от други

Защо комарите хапят някои хора по-често от други - изображение

Заедно с идването на топлото време и слънчевите дни започва и сезонът на комарите. Досадните насекоми са причината да се връщаме от морето или от разходка в планината покрити с множество ухапвания, докато някои от нашите приятели въобще не са пострадали от нападението на кръвосмучещите гадинки.

Не се притеснявайте, не сте сами. Установено е, че близо 20 процента от хората представляват изключително вкусно блюдо за комарите. Въпреки че учените все още не са открили лек за това състояние – освен, разбира се, превантивните мерки, включващи репелент срещу кръвосмучещи насекоми – те имат няколко предположения защо някои от нас привличат вниманието на хапещите гадинки повече от други. Представяме ви някои от факторите, които може да ви направят лесна мишена за комарите:

 Кръвна група

Не е учудващо, след като комарите ни хапят заради протеините в кръвта ни, че определени кръвни групи се харесват повече от други. Според предишно изследване кръвосмучещите насекоми предпочитат хора с кръвна група 0 два пъти по-често от тези с кръвна група А. Индивидите с кръвна група В се намират някъде в средата по честота на ухапванията.

 

Въглероден диоксид

Един от начините, по които комарите локализират своите жертви, е като разпознават въглеродния диоксид, издишван от хората. Вследствие на това тези от нас, които произвеждат повече от газа – с други думи, по-едрите хора – привличат вниманието на насекомите повече от други. Това е причината децата да се гордеят с по-малко ухапвания от възрастните.

 

Физически упражнения и метаболизъм

Освен като идентифицират нивата на въглероден диоксид, комарите намират плячка като подушат млечната киселина, пикочната киселина, амоняка и други състави, които се намират в потта. Също така кръвосмучещите гадинки са привлечени от хора с по-висока телесна температура. Тъй като физическото натоварване води до отделяне на повече топлина от тялото, спортуващите може да страдат от повече ухапвания.

 

Бактериите по кожата

Други научни проучвания са установили, че определени видове бактерии и тяхната концентрация по кожата, могат ви направят по-привлекателни жертви за комарите. През 2011 г. изследователи са открили, че причината летящите насекоми да хапят глезените и краката, е натрупването на бактерии в тези части на тялото.

 

Консумацията на бира

Дори само една бутилка бира може да превърне любителите на напитката в лесна плячка за комарите. Въпреки че учените предполагат, че причината се крие в отделянето на етанол в потта и покачването на телесната температура вследствие на консумацията на алкохол, нито един от тези фактори не се намира в съотношение с броя на ухапванията, превръщайки афинитета на кръвосмучещите насекоми спрямо пиещите алкохол в мистерия.

 

Бременност

Според няколко отделни проучвания бременните жени съобщават за два пъти повече ухапвания от комари отколкото другите хора. Вероятните причини са следните: бременните издишат около 21% повече въглероден диоксид и телесната им температура е приблизително 1,26 градуса по-висока от стандартната.

 

Цветът на дрехите

Кръвосмучещите насекоми използват не само обонянието си, а и зрението си, за да определят местонахождението на хората, така че носенето на дрехи с определени цветове (черно, тъмно синьо или червено) ви превръща в по-лесно откриваема мишена.

 

Генетична предразположеност

Неидентифицирани генетични фактори отговарят за около 85% от променливостта между индивидите спрямо тяхната привлекателност за ухапвания от комари – без значение дали става въпрос за кръвната група, метаболизма или други фактори.

 

Естествени репеленти

Някои учени започват активно да търсят причините, поради които малка част от населението рядко страда от кръвосмучещите насекоми. Досега изследователите са открили, че някои хора отделят естествени репеленти, които ги превръщат в нежелана плячка за комарите. Целта на учените е да изолират тези съставки, за да могат да създадат ефективен спрей против ухапвания.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: smithsonianmag.com
Снимки: pixabay.com; canva.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноИсторияЛайфстайлВидеоЛечения