Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Защо зеленото означава "продължи", а червеното "спри"?

Защо зеленото означава "продължи", а червеното "спри"?

Защо зеленото означава "продължи", а червеното "спри"? - изображение

Чудили ли сте някога защо у нас изниква положителни асоциации, когато видим зелен цвят? И защо отрицателни, когато видим червен цвят? Възпитани сме в свят, в който това винаги е било така и никога не сме разпитвали защо.

Нека да разгледаме някои от причините, поради които тези цветове извикват подобни асоциации.

1. Светофарът

Първото изненадващо нещо, което ще ви кажем е, че светофарите са факт, преди да има дори движение по пътищата! По онова време няма трафик на моторни превозни средства, защото няма пътища ... че защо да има пътища, когато автомобили още не са изобретени?! Да, така е. Светофарите се използват много преди автомобилите да са наоколо. Но за какво се използват в такъв случай?

2. Къде се използват първоначално

Те се използват за превозното средство, което започва цялата индустриална революция: влакът.

Маркерите "спри" и "продължи" се използват и за каруци, но фактическите светофари се срещат за първи път в железопътната индустрия.

През 30-те години железопътните компании започват да използват светлинна система, за да информират влаковите машинисти кога да продължат и кога да спрат в случай, че съществува опасност от сблъсък с друг влак. Както днес, те се състоят от три цвята за изобразяване на "продължи", "внимание" и "спри". Червеният се използва, за да посочи на машиниста да спре влака, точно както служи за сигнализация на автомобилите днес. Първоначално не съществува жълта светлина. Вместо това зелената се използва, за да подскаже на машиниста да бъде нащрек, а бялата, за да го информира, че трябва да тръгне.

Това обаче не е добра система. Защо? Това е така, защото единствено лещите са червени, бели и зелени, светлината, генерирана от крушката е бяла.

3. Влакова катастрофа

Тази система работи добре до инцидент през 1914 година, когато червената леща пада от държача и светлината, която машинистът вижда, е бяла. Естествено, той предполага, че това означава, че трябва да продължи, така че влакът не спира. Това, за съжаление, довежда до сблъсък между два влака.

4. Червена светлина

Железопътната индустрия решава да направи една проста промяна - да елиминира бялата светлина от сигналите за движение и вместо това да се използва зелено за "продължи", а жълтото да заеме мястото на зеленото, за да сигнализира за "внимание". Така, ако лещата падне от държача си, машинистът все пак ще спре, за да прецени коя леща е паднала и да продължи по съответния начин.

Когато автомобилите стават по-популярни по пътищата, биват инсталирани електрически светофари. Първоначално те се състоят само от червени и зелени светлини, но скоро след това е добавен жълт цвят. От този момент нататък всички започват да асоциират зеленото и червеното по начина, по който го правим днес. Сега това се преподава на децата от най-ранна възраст.

5. Защо червеното означава опасност?

Но почакайте. Знаем защо зеленото е асоциирано с "продължи". Дължи се на факта, че железопътната индустрия го използва в своята сигнализация.

Но защо червеното означава "спри"? Изглежда, че хората винаги са предполагали, че червеното е свързано с опасност. Изследванията показват, че това е заложено в нашите гени.

6. В нашите гени е

Изследване на резус макаци е направено от група психолози в Пуерто Рико.

Двама изследователи отиват при група от макаци и правят експеримент с няколко мъжки, отделени от групата.

Те поставят резенчета ябълка върху парчета стиропор и се отдръпват. Макаците взимат резенчетата без колебание. Изследователите повтарят експеримента няколко пъти, носейки три различни цвята дрехи - червено, синьо и зелено.

Те повтарят всичко – поставят резенчета ябълка върху стиропор и се отдръпват. Резултатите са интригуващи. Изследователите забелязват, че макар макаците да не правят разлика между синьо и зелено, те демонстрират значителна антипатия към червения цвят. Това засилва идеята, че тенденцията да свързваме червения цвят с опасност се дължи на простата генетика, тъй като споделяме 96% от нашето ДНК с примати.

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноСнимкиХрани и ястияАлт. медицинаРецептиФизиологияИстория