Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо в Ирландия няма змии: наистина ли Св. Патрик ги изгонва в морето

Защо в Ирландия няма змии: наистина ли Св. Патрик ги изгонва в морето

Защо в Ирландия няма змии: наистина ли Св. Патрик ги изгонва в морето - изображение

Св. Патрик е най-почитаният светия в Ирландия, но той не е толкова могъщ, че да изсели змиите от малката държава на Британските острови. Просто там никога не е имало змии, които той да прогони.

Според легендата, освен че християнизира Ирландия, Св. Патрик изгонва всички пълзящи влечуги от Смарагдовия остров, пускайки ги в морето от върха на една скала, където пости в продължение на 40 дни. Колкото и обичана да е тази част от историята му, кратко научно изследване на National Geographic се връща назад във времето и разкрива, че въпреки че Св. Патрик наистина извършва много велики дела, прогонването на змиите от Ирландия не е едно от тях.

Змиите никога не са идвали в Ирландия

Истината е, че в островната държава никога не е имало змии. Те липсват и под формата на фосили, което показва, че вероятно в продължение на хилядолетия в Ирландия и Великобритания не е имало пълзящи влечуги, въпреки че в крайна сметка втората се сдобива с три вида: смок, усойница и медянка.

И така, как се случва това?

През ледниковия период Ирландия и Англия са прекалено студени, за да са подходящо обиталище за студенокръвни влечуги като змиите. Но малко по-късно, преди около 10 000 години, когато ледниците се изместват, земята, свързваща Европейския континент с Англия и Ирландия, се открива и позволява миграцията на животни. През този период до Ирландия стигат кафявата мечка, рисът и дивата свиня.

Когато глетчерите започват да се топят, земята между Ирландия и Англия е покрита с вода (преди около 8 500 години), но сушата между Великобритания и Европа потъва под вода преди 6 500 години – което означава, че змиите са имали повече от достатъчно време да допълзят до островите. Въпреки това, те не го правят.

Но Ирландия не е единствената страна без змии

Пълзящите влечуги, които предизвикват страх у голяма част от хората, липсват също така в Исландия, Гренландия, Хаваи, Нова Зеландия, части от Канада, северна Русия и Антарктида (това сигурно не ви изненадва)… което означава, че Св. Патрик е бил страшно зает човек.

Карта на света 

Със сиво са оцветени областите, в които няма змии, със светлорозово - морските змии, а с по-тъмния цвят - змиите на сушата

Но по-вероятно е змиите да са били просто алегория за езичеството, което Св. Патрик "забранява", когато внася католическата религия в Ирландия.

Единственото смело влечуго, което успява не само да се добере до неособено гостоприемната от климатична гледна точка страна, но и да я засели, е обикновеният гущер.

Слепок

Слепокът, който прилича на змия, но всъщност е гущер без крака, често се бърка със създанията, символ на първородния грях. Освен това, той също не е местен вид.

В интерес на истината по време на Келтският тигър (период на икономически растеж в Ирландия през 90-те години на миналия век), притежаването на екзотични змии се превръща в символ на висок икономически статус в държавата на Св. Патрик. Но след рухването на ирландската икономика, много от влечугите са изоставени на произвола на съдбата, тъй като грижите за тях са изключително скъпи.

Е това е истината, която стои зад красивата легенда за змиите и Св. Патрик. Макар че реалната история не е толкова очарователна и не включва Божии чудеса, поне е подплатена с научни факти и доказателства.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: irishcentral.com

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниПроизводителиСоциални грижиРецептиЛюбопитноПсихологияБотаника