Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Забравете какво са ви учили, можете да забременеете, дори вече да сте бременна

Забравете какво са ви учили, можете да забременеете, дори вече да сте бременна

Забравете какво са ви учили, можете да забременеете, дори вече да сте бременна - изображение

В смущаващо ново изследване, което опровергава всичко, което знаем за секса и размножаването, New Yorks Times Q&A потвърди, че всъщност е възможно жена да забременее, след като вече не е бременна.

Колкото и странно да звучи, това е вярно от научна гледна точка. При странни анормални обстоятелства в женското тяло, понякога жената може да продължи да овулира (произвежда яйцеклетки) и след като вече е бременна, следователно може да зачене повторно – това се нарича суперфетация.

Това означава, че в утробата на жената могат да се развиват два зародиша едновременно, макар и в различни фази от своето развитие.

Преди да се паникьосате, трябва да ви успокоим, че вероятността това да се случи на вас или някого около вас е изключително малка. Всъщност, според една публикация от 2008 г., в медицинската литература са регистрирани само 10 подобни случая…

През годините е имало много твърдения за двойни бременности, но повечето от тях са били опровергавани. Въпреки това според учените поне 10 от тях са били истински – съществуват доказателства в тяхна подкрепа.

След излизането на статията, са регистрирани още няколко.

През 2009 г. една жена от Арканзас, САЩ, забременяла повторно две седмици и половина, след като вече била заченала. И двете бебета се родили чрез Цезарово сечение на 2 декември, като едното тежало значително по-малко от другото.

През 2015 г. друга жена от Австралия родила две момиченца, които имали 10-дневна разлика в развитието си.

Как е възможно това? Суперфетацията всъщност е доста често срещано явление при други бозайници извън хората и се наблюдава при много видове като гризачи, зайци, коне, овце и кенгурата.

Понякога тези бозайници разполагат с две матки, които улесняват двойната бременност. Друг път просто менструалният им цикъл продължава по време на бременността. Тази репродуктивна стратегия е много полезна за някои видове.

Но при хората суперфетацията е много рядък феномен – защото в момента, в който жената забременее, тялото й прави всичко възможно да предотврати второ зачеване.

"Обикновено освобождаването на яйцеклетки спира щом жената забременее и хормоналните и физически промени, съпътстващи бременността съдействат за предотвратяването на второ зачеване," обяснява К. Клеърбоун Рей в публикацията в New York Times'science Q&A.

Но поради някаква причина при суперфетацията овулацията продължава. При активен полов живот след зачеване, мъжкият сперматозоид успява да оплоди втората яйцеклетка, заобикаляйки по някакъв начин слузестата тапа, която препречва маточната шийка на жената след забременяването.

Накрая зародишът трябва да се закрепи – което е невероятно деликатен процес дори при обикновените бременности. А след като жената вече е бременна, нейните хормони превръщат матката в неблагоприятна и дори враждебна среда за прикрепянето на друга оплодена яйцеклетка (да не споменаваме, че и мястото не е много).

"За да се случи суперфетацията при човек… явно се извършват три невъзможни неща," пише Халил А. Касимоли в своя статия през 2011 г.

"Овулацията трябва да продължи по време на бременността, сперматозоидите трябва да си проправят път през преградената маточна шийка към яйцепроводите през вече заетата матка и накрая зародишът трябва да се закрепи успешно към неочакващата това матка."

За разлика от близнаците – които се зачеват, когато оплодената яйцеклетка се раздели на две или, когато две яйцеклетки се оплодят едновременно от два сперматозоида – суперфетацията води до забременяване с допълнителен фетус, който е по-млад от вече съществуващия.

Досега в регистрираните случаи не съществува такъв, при който разликата между двата зародиша да е по-голяма от няколко седмици.

Според една публикация от 2008 г., при всички случаи на суперфетация, двата зародиша имат отделни амниотични торбички. И те се различават по размер по време на бременността и след раждането.

Заради изключителната рядкост на това явление, все още не е ясно защо суперфетацията се случва и дали съществуват някакви рискови фактори, които повишават шанса за осъществяването й.

Касимоли отбелязва, че суперфетацията се среща по-често при жени, които са били подложени на хормонално лечение при безплодие, което би могло да обясни как се преодоляват една или две от пречките да се оплоди втора яйцеклетка при вече съществуваща бременност.

Въпреки че суперфетацията е изключително рядко явление, повечето бебета, заченати по този начин, оцеляват.

Главният риск в подобна ситуация е фактът, че бебетата се раждат едновременно , въпреки разликата в степента на развитието им. Поради тази причина някои бебета се раждат преждевременно и са недоносени.

Въпреки всички научни изследвания, повечето двойки приемат суперфетацията като чудо, изпратено им от Бог, съдбата или Вселената. И то наистина е.

източник: sciencealert.com

снимка: greatinspire.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиПсихологияРецептиДиетиЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаНаучни публикацииСпортПатологияКлинични пътекиВидеоСоциални грижиФизиологияИзследванияЛеченияЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника