Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Еyebombing – уличното изкуство, което вдъхва живот на софийските улици

Еyebombing – уличното изкуство, което вдъхва живот на софийските улици

Еyebombing – уличното изкуство, което вдъхва живот на софийските улици - изображение

Какво е "eyebombing"? Много просто – едно своеобразно очовечаване на предметите, които ви заобикалят, като просто им поставяте очички. Целта на тази улична форма на изкуство е да предизвика усмивки по лицата на хората и да им напомни, че животът минава покрай тях и всеки миг е безвъзвратно изгубен. Което само по себе си ни кара моментално да му станем фенове.

Eyebombing

Идеята и името на това изкуство хрумват на двама датчани, които искат да редефинират уличното пространство.

Всеки един от вас може да озарява улиците на своя град със симпатичните образи, които се получават, щом добавите забавните кривогледи очички към напълно обикновени предмети. Има само няколко правила, които трябва да спазвате:

  • Създавайте забавни образи само на неанимирани обекти, без стикери.
  • Правете го само на обществени места.
  • Не слагайте очи върху очи.

Eyebombing

Идеята на eyebombing-a е да провокира хората да погледнат на света по различен начин, да ги извади от пространството на еднообразните делници и да предизвика усмивките им.

В наши дни времето е пари и всеки бърза за някъде – да не закъснее за работа, да вземе децата от училище, да приготви вечерята… Подобни форми на улично изкуство ни припомнят да спрем  и да се огледаме, да оставим за малко светът да ни подмине и да се насладим на мига. Защото както са казали древните гърци – Panta rei – всичко тече…

Eyebombing

За разлика от много други проявления на уличното изкуство, като графитите например, eyebombing-a не може да се определи като вандализъм защото не унищожава или поврежда обществено имущество. Забавните очички се прикрепват лесно и също толкова лесно се свалят. Освен това атмосферните фактори като дъжда и вятъра също бързо отнемат "дъха" на одухотворените предмети .

Еybombing-а не е вик за внимание или израз на нечий комплекс за малоценност. Очичките са послание към всички хора – да запазят позитивизма си и никога да не спират да се усмихват. Хората, които използват този начин на себеизразяване, се надяват да озарят нечий ден и да достигнат до своята публика с хумор, а не с вандализъм и агресивни провокации.

Eyebombing

Вълната от очички вече достигна и България и заля софийските улици. Днес ще ви запознаем с малка част от изкуството на Ваню Кръстев, който определено има "око" за тези работи. От дървета и лампи, до кофи за боклук и улични локви, Кръстев доказва, че дори най-скучните и еднообразни неща могат да станат интересни и много забавни с чифт кривогледи очички и малко въображение!

И така, напълнете джобовете си с очички, превключете въображението си в работен режим и се впуснете в това приключение – ще пожънете стотици усмивки!

автор: Величка Мартинова

снимки: boredpanda.com /произведенията са на Ваню Крсътев/

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияРецептиЗдравни съветиСоциални грижиОбразованиеЛюбопитноАлт. медицинаИнтервюта