Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Елсбет Джуда и първите британски супермодели

Елсбет Джуда и първите британски супермодели

Елсбет Джуда и първите британски супермодели - изображение

Елсбет Джуда успява да избяга от нацистите и да започне нов живот като моден фотограф в Лондон през 1933 г. Тя фотографира много забележителни личности от Барбара Гоалън – първият британски супермодел – до Уинстън Чърчил и Питър Блейк.

Барбара Гоулън
Моделът Барбара Гоулън зад ситопечат, Ланкашър, 1952 г.
Студио
Питър Блейк и моделът Мари-Лийс Грес, Лондон, 1961 г.

Въпреки че трудът й не е представян в голяма изложба докато не навършва 98 години, Джуда има дълга кариера като особено успешен търговски фотограф, работещ за списания и рекламни агенции в продължение на 45 години. Тя е най-добре позната с работата си от 40-те и 50-те години като вътрешен фотограф на "Ambassador": британско списание за износ, на което съпругът й е бил редактор. Някои от най-известните лица на британската културна сцена – от Гоулън, британския супермодел, до Хенри Мур и дори сър Уинстън Чърчил – попадат под нейния обектив.

Шийла Уилсън  Барбара Гоулън
1951 г.: Шийла Уилсън, плажът "Копакабана", Рио де Жанейро

1952 г.: Барбара Гоулън със стационарната парна машина "Бети" от 1895 г. 

Докато пише за "Ambassador", художественият критик Робърт Мелвил казва, че това е "най-дръзкото и предприемчиво търговско списание, което е замисляно някога. Никое друго списание не показва толкова брилянтно и последователно релевантността на произведенията на изкуството към проблемите на индустриалния дизайн".

Барбара и членовете на асоциацията
Барбара с членовете на борда "Calico Printers", Ланкашър, 1950 г.

Джуда е позната с неортодоксалния подход към работата си, особено в "Ambassador", пренебрегвайки официалните конвеции на търговската фотография и използвайки необичайни фонови пространства и декори.

Барбара Гоулън
Гоулън на покрива на "Whitworth & Mitchell’s", Манчестър, 1952 г.

Когато веднъж описва тази снимка, Джуда казва: "Заведох Барбара Гоулън до "Calico Printers’ Association" за памучен въпрос (на списанието). Вместо да изваждам 18 фабрични плата, й казах: "Хайде да опитаме нещо друго". Резултатът беше Барбара, обгърната в облак вълнообразен план на покрива на изложбената зала за стоки."

Елсбет има силна връзка с британския свят на изкуството и много от нейните модели се превръщат в близки приятели и сътрудници.

 Шийла Уилсън  Уинстън Чърчил
 Шийла Уилсън с папагал на плажа "Копакабана",
Рио де Жанейро, 1951 г.
Уинстън Чърчил позира за Греъм Съдърланд, 1954 г.  

Греъм Съдърланд е един от тези приятели. Елсбет документира момента при направата на една картина на Чърчил, която по-късно бива разрушена. Разказвайки за практиката си, тя веднъж отбелязва: "Ако успявате да откриете удоволствие и забавление, то вие сте изобретателни". След смъртта на съпруга си през 1975 г., Джуда изоставя фотографията в услуга на живописта и прекарва 90-те години в изучаване на шедьоври, които принадлежат на Лондонската национална галерия и Кралската академия по изкуствата. Умира през 2014 г. на 103-годишна възраст.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: theguardian.com, photokonnexion.com, thetimes.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниСпортИсторияПсихологияЗдравни съвети