Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Експеримент: майка, която учи биология, показва защо кърмата е по-добрата алтернатива

Експеримент: майка, която учи биология, показва защо кърмата е по-добрата алтернатива

Експеримент: майка, която учи биология, показва защо кърмата е по-добрата алтернатива  - изображение

Резултатите от научен експеримент, проведен в домашни условия от една майка-биолог, предизвикаха ожесточен онлайн дебат, след като тя оповести, че майчиното мляко е по-добро от адаптираното. Джесика Уилсън е майка и студент по биология от Сейнт Хелънс, Мърсисайд, която решава да проведе изследване, като сравни реакциите на няколко марки адаптирано мляко с тези на собствената си кърма към бактерии.

Експериментът на Джесика е провокиран от изявленията на компаниите, които произвеждат адаптирано мляко и твърдят, че техният продукт най-много се доближава до кърмата и към него се добавят антимикробни свойства. За да провери хипотезата си, че кърмата има "магически свойства", тя сравнява общо осем проби – четири диска, потопени в адаптирано мляко и четири с нейното собствено, като ги поставя в отделни петриеви стъкла, които съдържат същия щам бактерии.

Експеримент
"Както можете да видите, изчистените кръгове около дисковете показват къде кърмата се е преборила бактериите и почти е изчистила плочата. При адаптираното мляко, от друга страна, ефект липсва – бактериите заемат плочите изцяло, дори преместват дисковете."

След това Уилсън, която има 17-месечен син, споделя, че получените от експеримента резултати са доказват, че: "Гърдите са магически и определено най-добрата опция. Бъдете горди с това, което давате на вашите бебета." 

Постът, който тя публикува на 27 февруари, получи повече от 12 000 споделяния и 2500 коментара, като много хора поощриха позицията й. Съвременните майки са насърчавани да кърмят новороденото си, заради съдържанието на майчиното мляко на препоръчваните за кърмачета хранителни вещества, както и на антитела, които помагат бебето да пребори вирусите и бактериите.

Но според гинекологът Шейна Нюман, въпреки че майчиното мляко се смята за по-добро за имунната система на бебето, заради "антителата от тялото на майката, които преминават в кърмата", същите освен това "преминават през плацентата по време на бременността".

Тъй като не всички майки са способни да кърмят своите бебета, много хора възприемат поста на Уилсън като груб и безчувствен. Една жена коментира: "След като видях това се почувствах отвратително. Не мога да кърмя дъщеря си и сега вече имам научно доказателство, че не съм успяла да й осигуря най-добрия старт в живота."

Съгласно проучване, публикувано в "Journal of Nutrition", нова формула на адаптирано мляко с пробиотици е в състояние да защити имунната система на бебето, подобно на кърмата.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, dailymail.co.uk, pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиОрганизацииНормативни актовеФизиологияБотаникаЛеченияПроизводители