Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Дрехите убийци на XIX век

Дрехите убийци на XIX век

Дрехите убийци на XIX век - изображение

Докато седи у дома един следобед през 1861 г., съпругата на поета Хенри Лонгфелоу, Фани се замозапалва. Изгарянията са фатални и тя умира на следващия ден. Причина за възникналия пожар е "кибрит или запалена хартия, която се е допряла до нейната рокля".

И ако това ви се струва странно, то по онова време е било нещо нормално. В дните, в които свещите и газовите лампи осветяват и топлят американските и европейски домове то дългите рокли с обръчи, надиплен памук и тюл са били пожароопасни.

Но като цяло модата през тези години е била убийствена и то в буквалния смисъл на думата.

Чорапи, изработени от анилинови бои предизвиквали възпаления на стъпалата, а работниците в модната индустрия често страдали от болести като рак на пикочния мехур. Оловният грим уврежда нервите по китките на дамите и има редица случаи, при които те не могат да вдигат ръцете си.

дрехите убийци

"Валсът на арсена" е името на тази карикатура, която се появява в британското хумористично списание "Пънч", след като служител в модната индустрия умира от отравяне с арсен.

Целулоидните гребени, които някои жени носят по косите си експлодират, ако се нагреят. Има смъртен случай на мъж от Питсбърг, който загива от целулоиден гребен, с който вчесва дългата си сива брада.

За направата на най-модерните дрехи през онези години са били използвани химически вещества, които към днешна дата се считат за твърде токсични. В редица случаи производителите, а не потребителите са страдали най-много.

Всички знаем Лудият шапкар от "Алиса в страната на чудесата". Терминът "луд като шапкар" според учените се отнася за страничните ефекти, с които са се сблъсквали производителите на шапки. За направата им те са използвали живак, вследствие на което много шапкари стават жертва на живачно отравяне.

шапка с живак
 През 1730г. шапкарите започват да използват живак при обработката на заешки кожи. Конкретната шапка е изработена през 19-ти век, но редица тестове от съвременността доказват, че тя все още съдържа живак.

И ако Лудият шапкар от Алиса е забавен и глупав, то болестите на тези занаятчии не са били шега. Всъщност отравянето с живак води до инвалидност и смърт.

Арсеникът се използва навсякъде във Викторианска Англия. Макар да е използван за отрова този химичен елемент е използван и при направата на свещи, завеси, тапети.

запалими рокли

Британският комитет за превенция на пожари прави експеримент през 1910г. Целта е да се демонстрира запалимостта на бархетните тъкани.

Тъй като арсенът е предавал на тъканите яркозелен цвят той се е използвал за изработка на рокли, ръкавици, обувки и изкуствени цветя, с които жените украсяват косите и дрехите си. Тези облекла са причинявали обриви на дамите, които ги носят, но по подобие на шапките с живак, моделите на арсена са били най-смъртоносни за производителите.

рокли от арсен

Арсенът се е използвал като боя. Не само зелените рокли и изкуствените цветя на тази гравюра от 1840г. съдържат арсен. В самата илюстрация също е било открито наличие на химичния елемент.

Например, през 1861 г. 19-годишната производителка на изкуствени цветя на име Матилда,умира в адски мъки, защото прави цветя със зелен прахообразен прах от арсеник. При аутопсията лекарите откриват арсен в стомаха, черния дроб и белите й дробове.

Статии за смъртта и за тежкото положение на създателите на изкуствени цветя с арсеник повишават обществената осведоменост за модата.

Безопасност в модата

Обществената загриженост по отношение на арсена спомага за излизането от употреба на химичния елемент. Скандинавия, Франция и Германия го забраняват ( без Великобритания).

Изместването на арсена бе ускорено от изобретяването на синтетичните багрила. Това поражда интересни въпроси за модата днес. Докато отровните рокли с арсен могат и да ви изглеждат като странни реликви от миналото, то убийствената мода все още е на мода днес. През 2009 г. Турция забрани пясъкоструйно почистване - практиката на пръскане на дънки с пясък, за да се придаде модерен вид. Работниците, които правят това развиват силикоза от дишане в пясък. Заболяването е нелечимо и ако човек има пясък в белите дробове той умира.

През 1800 г. мъжете или жените носели живачни шапки, облекла и аксесоари с арсеник ,всички можеха да видят хората, които произвеждат тези предмети по улиците на Лондон, или да четат за тях в местния вестник. Но в глобализирания свят много от нас не виждат смъртоносните ефекти, които нашият избор на мода има върху другите.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: news.nationalgeographic.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниПроизводителиТестове