Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Джейн Остин - живот, изпълнен с разум и чувства – част 1

Джейн Остин - живот, изпълнен с разум и чувства – част 1

Джейн Остин - живот, изпълнен с разум и чувства – част 1 - изображение

"Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас."

Джейн Остин е един от най-забележителните литературни феномени на всички времена. Съдбата й не е белязана от бележити авантюри и увлекателни приключения, но Остин прекарва целия си живот заобиколена от любящото си семейство и отдадена на любимата си страст – писането.

Но каква жена е била тя във времето, в което живее и твори? Открила ли е истинската любов, за която пише в книгите си? Дори и да сте прочели всичките й класически романи, ето какво вероятно не знаете за нея:

 • Джейн е предпоследното дете на многолюдното семейство на Джордж и Касандра Лий Остин. Тя расте, заобиколена от домашен уют и щастливо детство в с. Стивънтън.
 • Нейната майка е с по-висок социален статус, отколкото баща й. Макар майка й да не съжалява за решението си да се ожени, Джейн често се интересува от темата за социалната класа в нейните романи, вероятно в резултат на тези подробности от историята на семейството й.
 • Нейната най-добра приятелка е сестра й Касандра. Именно тя оказва голямо влияние върху творчеството на английската писателка. Въпреки че всички определят Джейн като "себична, затворена и горделива", тя споделя всичко със сестра си Касандра. Благодарение на кореспонденцията между двете през годините черпим основната информация за Остин.
Касандра изгаря по-голямата част от кореспонденцията със сестра си, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството й.
 • Джейн започва да пише още на 12 г. поеми, кратки истории и пиеси, за забавление на семейството. Когато става на 18 се насочва към по-дълги и сложни произведения.
 • През свободното си време всички членове на семейство Остин създават музикални творби, в които самите те са главни герои. Това време е ползотворно за Джейн, тъй като тя развива таланта си – чрез наблюдение, импровизация и отдаденост.
 • Баща й насърчава нейния талант – купува и книги, хартия и инструменти за писане.
 • Остин е известна със сръчността си. Според племенника, неговата леля е "успешна във всичко, което е правила с ръцете си". Всички момичета от нейния клас се научават да шият от майките си, а бродериите на Джейн са изящни. "Леля беше много скромна, и се гордееше със своето умение", споделя нейният племенник.
 • Джейн Остин обожава Bath bun. Семейството обожава да консумира сладкото изкушение на закуска с чай или кафе.
 • До 23 години Остин завършва оригиналните версии на три книги.
 • Джейн Остин служи във войната. В нито един от нейните романи не е засегната темата за войната. Въпреки това, може да се изненадате да чуете, че Джейн Остин всъщност е служила в армията като старши офицер.
 • През живота си има две големи любови. Първата( на 20 години) - Томас Лефрой – племенник на съседите и правист. Джейн е запленена от неговата интелигентност. Той е привлекателен, беден и неин източник на вдъхновение. В крайна сметка двамата се разделят, тъй като роднините на Лефрой не одобряват Остин. 
 • Именно през този период тя завършва най-популярния си роман "Гордост и предразсъдъци" - творба, която разчуства и до днес. Романът на младата авторка е насочен към несправедливостта и изкривените виждания, които причиняват много болка на самата нея, като не й позволяват да бъде със своя любим.

 • Втората и любовна история е с млад духовник, с когото се запознава, докато почива на брега в Сидмът. Смята се, че той планирал да предложи брак на Остин, но умира неочаквано.
 • Когато е на 27 години Остин получава предложение за брак от заможен приятел от детинство. Тя приема, но след една безсънна нощ, отдадена на мисли, тя разтрогва годежа, което предизвиква скандал. Причината – мъжът е бил лишен от очарование, но най-важното – Остин не изпитва истинска любов към него.

Заглавието "Гордост и предразсъдъци" е вдъхновено от книгата "Сесилия" на Фани Бърни. Ето и извадката, която е източник на вдъхновение: "Цялата тази злощастна история - казва д-р Лейстър - се дължи на гордост и предразсъдъци... ако причината за твоите страдания са гордостта и предразсъдъците, така прекрасно е балансирано доброто и злото, че ще дължиш на гордостта и предразсъдъците тяхното прекратяване."

 • Остин е един от първите романисти, които споменава играта бейзбол.
 • Оксфордският английски речник приписва на Джейн Остин авторството на над 40 думи.
 • Името на Джейн Остин носят астероид и кратер на Венера.
 • Писателката е особено добра и в сгъването и запечатването на писма, което е полезно умение в дните преди готовите пликове.

Вижте втора част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: countryliving.com; goodhousekeeping.com; historyextra.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл