Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Джакомо Леопарди - истинските мизантропи не са продукт на самотата, а на света

Джакомо Леопарди - истинските мизантропи не са продукт на самотата, а на света

Джакомо Леопарди - истинските мизантропи не са продукт на самотата, а на света  - изображение

Джакомо Леопарди – един от най-добрите писатели на 19-ти век – е италиански учен, есеист, поет и философ, съвременник на Артур Шопенхауер, с когото споделят сходен песимистичен възглед за живота. Любовните вълнения и несгоди, които Леопарди преживява, вдъхновяват някои от най-меланхоличните му текстове.

В ранните си писателски години той работи основно над преводи на класически текстове като "Енеида" и "Одисея". През 1813 г., когато е на 15 години, Леопарди пише първото си самостоятелно произведение „История на астрономията“ с оригиналното заглавие Storia della astronomia.

След 1816 г. Леопарди пренасочва таланта си към сферата на поезията. 

На мен самия

Джакомо Леопарди

Към Луната

Карикатура Леопарди

Като една от значимите фигури на италианския романтизъм, Леопарди оставя отпечатък в повече от една области на изкуството.

Роден през юли, 1798 г., в изолирано селце в Италия, той е син на граф Моналдо Леопарди, последният италиански аристократ, който „носеше меч“.

Семейството му е високо образовано и Джакомо получава частни уроци по латински, гръцки, иврит, френски, английски и испански, но също така и силно религиозно, което поражда смут спрямо по-либералните му възгледи. 

Интересно е, че заради постоянното четене и писане Джакомо развива деформация на гръбнака и зрението му остава влошено през целия му живот."Истинските мизантропи не се намират в самотота, а в света; защото това не е философия, а опит от живота, който създава истинската омраза към човечеството."

По статията работи: Наталия Тотева 

Източници: famousauthors.org, goodreads.com, chitanka.info
Снимки: pinterest.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИнтервютаЛайфстайл