Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Двойките, които запазват добрия секс, имат нещо важно общо по между си

Двойките, които запазват добрия секс, имат нещо важно общо по между си

Двойките, които запазват добрия секс, имат нещо важно общо по между си - изображение

Ново проучване установява, че определено качество на връзката спомага за запазването на искрата. Ех, искрата ...

При съпрузи или партньори, които са заедно от много години, сексуалният живот има много общо с общуването им извън спалнята. Ново проучване, проведено в Израел, установява, че нивата на реакция на двойките - колко внимателни са един спрямо друг и колко специални се чувстват помежду си - е пряко свързана с взаимното им сексуално привличане.

Проучването, публикувано в списание "Личност и социална психология", разглежда концепцията, известна на психолозите като "парадоксът на интимност-желание". Често колкото по-близки и по-удобно се чувстваме помежду си, толкова по-малко се привличаме физически. (На този парадокс дължим факта, че двойките често "попадат в коловоз" или "искат да разнообразят нещата").

Авторите на проучването твърдят, че интимността не води задължително до скука и липса на желание за секс – стига това да е правилният вид интимност. Ето къде идва ролята на нивото на реакция в двойката или т.нар. отзивчивост.

Резултатът показва, че когато някой възприема партньора си като отзивчив, той се чувства специален и мисли за отсрещния като за ценна партия, а това подсилва сексуалното влечение към него. Ефектът върху желанието на жените е по-силен от този при мъжете, въпреки че е значим и при двата пола.

И така, какво точно е отзивчивостта? "Хората, които възприемат партньора си като отзивчив, вярват, че този партньор разбира и оценява техните нужди, както и че реагира в подкрепа на техните цели", обяснява водещият автор на изследването, доктор Гурит Д. Бирнбаум.

Това е важно, добавя тя, защото показва, че не само се грижите за благополучието на партньора си, но и че наистина разбирате неговите желания и нужди. "Да бъдеш добър и мил" не е непременно достатъчно, добавя тя, тъй като това не се основава единствено на този тип близост. "Когато партньорът е наистина отзивчив, връзката е уникална и специална", казва тя.

Както знаем, хората са различни – някои са отзивчиви по природа, други не толкова, но е възможно чувствителността на човека да се промени с течение на времето или да се прояви в различен контекст. "Например, чувствителният партньор може да ви накара да се чувствате по-сигурни и по този начин да повлияе на вашите способности и желание да отговаряте на нуждите на другите."

Източник: realsimple.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиИсторияНовиниФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеСпециалистиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиРецептиБотаникаСпорт