Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Да живееш във Викторианската епоха –двойка се връща назад във времето

Да живееш във Викторианската епоха –двойка се връща назад във времето

Да живееш във Викторианската епоха –двойка се връща назад във времето - изображение

Ако имаше начин да се пътува назад във времето, най-вероятно щяхме да преминем от една епоха към друга, носейки древни римски дрехи в петък и рокли с пайети в събота.

Но Сара и Габриел Крисман решават да не чакат машината на времето да бъде измислена и се отправят на едно пътешествие в миналото. Те се връщат 120 години назад.

Габриел и Сара

През последните 10 години те живеят през 19-ти век, пресъздавайки живота, какъвто е бил по време на Викторианската епоха.

Те се "гмуркат" в 19-ти век, по-конкретно, в периода от 1880 до 1890 г. - времето, в което човечеството прави огромна стъпка напред по отношение на технологиите - електрическите крушки, телефоните и колите се появяват за първи път.

През 2000 г. дСара и Габриел са нормална двойка, но много бързо нещата се променят. Двойката винаги е била очарована от "старите времена". На един рожден ден Габриел подарява на Сара корсет – идентичен с този, който жените носят през 19-ти век.

Сара и Габриел

Година по-късно съпрузите купуват стара къща, построена през 1888 г. в Порт Таунсънд, Вашингтон. Така те поставят началото на техния бавен преход към един отминал живот.

Когато се нанасят в кухнята там има електрически хладилник, но Сара и Габриел го продават веднага. Те се сдобиват с кутия с лед ( зарежда се с ледени кубчета), каквато се е използвала през онези години.

В къщата има електричество, но те използват електрически крушки от миналото - точно както ги е проектирал Томас Едисън. За нощно осветление използват маслени лампи, а през студеното време на годината те се топлят с керосин и газови нагреватели.

дом във викториански стил

Двойката няма мобилни телефони, Сара е без шофьорска книжка - тя е горд притежател на колело тип трициклет от 1880 година. Габриел пък има три подобни колела и е изминал с тях хиляди мили.

Сара и Габриел

Съпрузите решават да се откажат от използването на микровълнова печка, съдомиялна машина, пералня и сушилня. Те сами шият дрехите си, копирайки оригиналите. Сара носи корсет всеки ден, а всички очила на Габриел са истински, направени през 19-ти век.

Двамата се къпят като се обливат с топла вода, а сапунът, който използват е от компания, която работи от 1839 г. Сара се реше с четка за коса, която е с дизайн на 130 години, а четката й за зъби е от естествен косъм от глиган.

Сара и Габриел готвят на печка на дърва и използват керосинова лампа, ръчна машина за мелене на месо, бъркалка за яйца и други много стари предмети от бита по онова време.

Сара

Те се сдобиват със стари рецепти за приготвяне на ястия. Сара ги взема от готварските книги през 19-ти век. Тя дори пече хляб. Семейството събира и антични рецепти.

Леглото и завивките са създадени по начин, по който се е изработвал плата през Викторианската епоха.

В свободното си време съпрузите се разхождат и четат. Габриел е бивш архивист и библиотекар (сега работи в магазин за велосипеди), а Сара е писател. Четенето е любимото им занимание и двамата прекарват много време в изучаване на книги и списания, написани още през 19-ти век, за да допринесат за допълнително усещане от начина на живот, който си избират да водят.

Литературната колекция помага на Сара с нейната работа. Тя пише книги: както по популярни теми (като мода, етикет и основи на морала по онова време), така и романи за Викторианската епоха. Произведенията на Сара са пълни с интересни факти за това време. 

семейство

Всяка сутрин Сара навива механичен часовник в хола и пише с антикварна писалка, която всеки път трябва да пълни с течен туш ( от 1890 г) чрез капкомер. Тя казва, че този начин на живот и позволява да направи книгата си исторически по - достоверна.

книга и писалка

Например, носенето на антични дрехи всеки ден й помага да анализира детайлите, които са едновременно твърде интимни и същевременно небрежни. По този начин тя може да ги опише по-точно в книгите си.

Сара

Разбира се, съвременният свят има различни правила и двойката трябва да следва някои от тях.

Редакторите не приемат ръкописи, така че Сара използва компютър, за да въведе текста. Тя също има фейсбук страница - използва социалната мрежа, за да популяризира книгите си и да предоставя забавни факти за Викторианската епоха.

Съпрузите работят и като консултанти за писатели, режисьори, продуценти.

Сара и Габриел

Те често са критикувани, че приемат само външните аспекти на викторианското време. Според критиците "няма нищо привлекателно за това жестоко време": материалите, използвани за изработване на красиви рокли за момичета и гуми за велосипеди, всъщност са били произведени от бедни хора от британските колонии. Жените не са имали право на глас, а хиляди хора умирали от туберкулоза и коремен тиф. Но семейство Крисман също има много фенове, които са очаровани от това колко смел е техният начин на живот.

Сара и Габриел

Сара и Габриел казват, че целта им не е да пресъздадат перфектно миналото. Те знаят, че това е невъзможна задача. Те само се опитват да бъдат тези, които са и правят това, което обичат. Начинът, по който живеят, е идеална илюстрация на свободата на избор.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайл