Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Грижа за дивите животни: 5 дестинации, които да посетите

Грижа за дивите животни: 5 дестинации, които да посетите

Грижа за дивите животни: 5 дестинации, които да посетите - изображение

С пътуването до екзотични дестинации идват новите преживявания и възможности. Те често включват и чуждестранна комбинация от диви животни. Ако сте в Тайланд с желанието да видите слонове или обикаляте Перу в търсене на лами, е добре да направите проучване преди да последвате следващия знак, обозначаващ невероятно туристическо преживяване. Предлагаме ви списък с места, на които освен че можете да се докоснете до дивите животни, към тях се подхожда с внимание и загриженост.

Доброволец за ламантини в Белиз

Ламантини

С "Discover Corps" можете не просто да наблюдавате ламантини, които бавно се носят покрай вас, но и да бъдете част от живота им. Това е компания, която позволява да подкрепите усилията за опазването на морските крави чрез доброволен научен труд. По време на осемдневните пътувания вие ще участвате в преброяването на популацията на застрашената западно индийска ламантина в Белиз, ще наблюдавате здравословното им състояние и изследвате кои фактори на средата им въздействат. Да не забравяме и зашеметяващите девствени плажове и рифове.

Посетете слоновете в Чианг Май, Тайланд

Слонове

Вероятно сте попадали на туристическите капани за слонове, които ви предлагат да яздите слон, или поне сте виждали подобни Инстаграм снимки. За съжаление, на този тип места често се злоупотребява с нежните гиганти, които не могат да бъдат опитомени като кучетата или конете. Но Природният резерват за слонове ("Elephant Nature Reserve") в Чианг Май, Тайланд, е етично място за взаимодействие с тези невероятни същества. Това е център за рехабилитация, посветен на спасяването на слоновете от туристическите капани и лагери. Тук слоновете не се обяздват, а се разхождат сред пасищата и играят в калта.

Доброволец за морски костенурки на Галапагоските острови

Галапагоските острови са известни с много уникални ендемични животни. "REI Adventures partners" и международната програма за доброволци Conservation предлагат ваканция за доброволци за по-смелите от вас. Това 11-дневно пътуване не е евтино, но ще имате възможността да изследвате островите Сан Кристобал и Изабела, да събирате данни за местната популация костенурки в името на проект, воден от д-р Джудит Денкингер. Част от проекта са подводните снимки на застрашени морски костенурки – дейност, която трудно ще извършвате легално на друго място.

Гърбати китове в Хавай

Гърбатите китове са социални животни, а Хавай може да се окаже най-доброто място, на което да ги видите. Ако решите да се разходите с лодка край бреговете на Мауи е много вероятно да попаднете в страната на китовете, където тези дружелюбни бозайници ще се почувстват достатъчно спокойни да плуват около вас. Не се безпокойте, лодките са напълно безопасни както за китовете, така и за останалите морски обитатели.

Кит Неотдавна гърбатите китове напуснаха списъка със застрашени видове за първи път от 50 години.

Помотайте се с ленивците в Коста Рика

Оказва се, че не всички убежища за ленивци са достатъчно безопасни. За да избегнете спорните капани за туристи е най-добре да се насочите към "Monteverde Cloud Forest" в Коста Рика. Можете да обиколите резервата с водач, за да видите редица животни и растения – включително ленивци – в техния естествен хабитат.

Ленивец

Редактор: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: curiosity.com, thrillist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимкиИсторияТестовеНовиниЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЗаведения