Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Вижте как ще изглежда най - голямото летище в света

Вижте как ще изглежда най - голямото летище в света

Вижте как ще изглежда най - голямото летище в света - изображение

Китай строи най-голямото летище в света, което трябва да бъде готово само за 40 месеца. То трябва да отвори врати през 2019 година в Пекин, в южния район Даксин. Цялостната идея и концепция е проектирана от световноизвестния архитект Заха Хадид, която почина преди година.

летище


Иновативният дизайн на сградата е с площ 700 000 кв. м . В проекта са включени още изграждане на централна зона с шест разклонения - лъчове, които се свързват към една точка, за да се улесни движението. Предвижда се и строителство на високоскоростна железопътна гара, която пътниците ще използват, за да стигнат до летището.

В началото четири писти ще обслужват около 45 млн. пътници годишно. Впоследствие, обаче, се предвижда да се създадат допълнителни зони, които да увеличат капацитета на летището до 100 милиона пътници годишно.

По план летището трябва да има много зелени пространства - живи градини, като отделни пътнически зони, както за международни, така и за вътрешни полети. Подобен тип разпределение ще създаде по-компактна среда и трайно ще намали времето за пътуване.

летище


Китайски проектант обяснява, че периодът от четири години, планиран за изграждането на новата сграда е изключение. „Толкова дълго трае реализирането само на най-важните и големи проекти. Средно строителството приключва за две-три години“, споделя той.

Целта на новото летище е да улесни пътуването до Пекин, защото към днешна дата международното летище в китайската столица е второто най-натоварено в света.

Когато строителството приключи, Китай спокойно може да се похвали, че е страната с най-много летища в света. През 2006 г. те са 140, оттогава са открити още 60, а до 2025 г. правителството планира да се построят още 124.

източник: dailymail.co.uk ; reuters.com

по статията работи: Илияна Стоянова

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно