Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Васко Кръпката с първата си грамофонна плоча – Песните 1989 – 2015 – ревю

Васко Кръпката с първата си грамофонна плоча – Песните 1989 – 2015 – ревю

Васко Кръпката с първата си грамофонна плоча – Песните 1989 – 2015 – ревю - изображение

Възраждането на винила като формат за издаване музика не подмина и България. Тези дни (началото на март, 2019) се появи и  първата двойна плоча на Васко Кръпката, легендарният музикант и лидер на Подуене Блус Бенд. Издадена в тираж от 500 бройки, албумът представя колекция от 19 песни, записани през периода 1989-2015 година.

Задната корица на плочата на Васко Кръпката

За мен бе удоволствие да се върна обратно в спомените. Първата плоча представя някои от най-първите им песни, станали легендарни и припявани из цяла България - „Комунизмът си отива“, „Да живее рокендрола“, „Няма бира“, „Кучето на крайния квартал“ (която присъства в плочата, но не е обявена на корицата).

Бе бурно време. Музикантът сам разказва:

Всичко започна в един таван, едно мазе и един затвор. 30 години, откакто станах от барабаните, с ясната цел да осъществя една съкровена мечта, да имам група...блус бенд. Взех си старата китара и хукнах по барикадите, улиците и площадите на събудения ни порив за Свободата. Измислях песни в движение, осъществявах стари идеи и усещах, че се освобождават цели празни пространства от затлачената ни от соц. естрада музикална среда и новите времена имат нужда от нови песни, нови лица...

Вътрешната страна на обложката на Васко Кръпката

Комунизмът си отива“ беше една от най-разпознаваемите песни в началото на 90-те години на 20 век. Записани полулегално в студиото на Балкантон, първите композиции на Подуене Блус Бенд са една рок-блус експлозия, made in Bulgaria. Порив за свобода, протест и желание за един по-различен живот – част от нещата, които ни обединяваха по огромните митинги в началото на демокрацията.

Вложка към първата плоча

Неповторимо усещане да се върнеш назад в годините на младостта и бунта, когато вярвахме, че утре ще е различно. Но това си е друга тема, за съжаление.

Втората плоча представя някои по-нови изпълнения на Васко Кръпката, част от които бяха изненада за мен – не ги бях слушал. Виноват, признавам! Доста по-успокоен, меланхоличен блус рок, по-малко експлозия, доста повече тъга. Времената вече са други. Но карай да върви, това е също блус.

Вложка към втората плоча

Двойният албум на Васко Кръпката е страхотен документ за едни години, за които ще ми е много трудно да разкажа на моето дете, защото то няма да ми повярва. Част от модерната история на страната ни, време на надежди, митинги, вълнения, мечти. Новооткритата свобода, в която вярвахме, свободата да се изразиш и да бъдеш себе си. Малко от това остана, но повечето бе потъпкано и забравено насила, когато видяхме, че няма да се случи.

Нямате грамофон, за да я чуете ли?

Съжалявам, купете си! Oчертава се производството на този музикален формат да е във възход, поне още няколко години. Може и доста повече. Плочите са отново модерни!

Ако сте позабравили за онези луди години и музиката на Подуене Блус Бенд, ако сте роден доста след началото на 90-те, тази плоча може да ви върне обратно във времето и да ви подсети, че някога музиката имаше не само енергия, но и послание.

Много бих се радвал, ако на плоча успеят да излязат и някои от другите (за съжаление) забравени рок групи от годините на прехода. Това е част от историята на нашата модерна култура. Силно препоръчвам да подкрепите HOT.SHOT.VINYL, като си закупите плочата. Страхотно оформление (с леки правописни грешки, но и в това си има своя чар). Обложка, която да държите в ръце и много за четене. Нищо общо с mp3. Да си знаете!

Над материала работи: Ивайло Тончев

Източник на изображенията: HOT.SHOT. VINYL

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория