Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Битка за оцеляване: Конфликтът между хората и слоновете уловен в един кадър

Битка за оцеляване: Конфликтът между хората и слоновете уловен в един кадър

Битка за оцеляване: Конфликтът между хората и слоновете уловен в един кадър - изображение

Пожар край гората и много дим. Горящи крака на бебе слон, което бяга от огъня, заедно с майка си. Писъци на тълпи от хора и стенания на животни. Не, това не е цитат от книга или сюжет от филм, а "истинският ад", който показва фотографът Биплао Хазра.

Един уловен от него кадър осветява някои от най-тъмните и зловещи моменти от конфликта между хората и слоновете в Индия, който се води от години. Популацията на едните расте, а на другите драстично намалява и това води неизбежно до борба. Борба за оцеляване, в която човекът или животното рано или късно се оказват губещи.

Хазра озаглавява снимката "Адът е тук" и споделя своите впечатления като очевидец на тази покъртителна случка, която бележи живота му завинаги.

"Гледката беше покъртителна. Бебето слонче ревеше. Беше изплашено и объркано. Запечатах точно момента, в който огънят обгръща краката му. Парчета горящ катран прелитаха във въздуха на фона на човешките викове и смях", разказва той.

слонове

Много неща със сигурност остават неясни – оцеляват ли животните след тази атака, каква е причината, защо глутницата мъже ги атакуват на път към гората? Дали това е нормална практика или поредният акт на садизъм?

В окръг Банкура, Западна Бенгалия, този вид унижение на бозайниците е рутинна процедура, която се прилага и в други области, в които живеят слоновете – Асам, Одиша, Тамил Наду и др.

Конфликтът между човека и животните продължава да се задълбочава в тези райони, а правителството не полага нужните усилия, за да го разреши. А съжителството между хората и слоновете става все по-трудно и непоносимо с всеки изминал ден.


Статистиката сочи, че миналата година 29 души от Банкура, Индия са убити от слонове. Това принуждава властите да изпращат предупредителни съобщения в области, където има висока концентрация на този вид животни. Обичайната практика там е да се използва огън, за да се прогонят бозайниците, но често това ги разгневява и те нападат домове, посеви и др. "Жаждата за кръв на тези, които атакуват стада за забавление, води до това животните да рушат земите и имуществото на други невинни хора", споделя фотографът.

слонове

Към този момент на територията на Индия живеят около 300 000 азиатски слона. Само в района на Западна Бенгалия животните са около 800. Около 1 100 души са починали в национален мащаб от атаки на слон или тигър през последните три години. През същия този период National Geographic съобщава, че 100 000 животни са убити от хората.

"Слоновете обитават нашите земи от векове. Те са умни, мили, социални животни. Адът за тях е тук на земята", заключва Биплао, който за ценния кадър получава азиатската награда за фотография "Sanctuary Wildlife" за 2017 г.

източник: theguardian.com; washingtonpost.com

снимки: hindustantimes.com; newsweek.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки