Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Анимационен филм, позоваващ се на ново проучване, показва колко часа нощен сън са необходими на човек

Анимационен филм, позоваващ се на ново проучване, показва колко часа нощен сън са необходими на човек

Анимационен филм, позоваващ се на ново проучване, показва колко часа нощен сън са необходими на човек - изображение

Човек със средна продължителност на живота (75-80 години мъже-жени) прекарва приблизително 24 години от съществуването си в сън – факт, който е установен отдавна и не се мени с времето, и въпреки това учените продължават да спорят относно функциите, които сънят изпълнява, и причините, които предизвикват нарушения във физиологията му при някои хора. Според заниманията, професията и начин си на живот, човек е принуден да се адаптира към различни режими, като нерядко компенсира недостига на време за активности за сметка на съня.

Всеки, който е бил принуден да се лишава от сън, е изпитал на гърба си последствията от това, като, естествено, те са индивидуални за всеки според възрастта, навиците, физическото натоварване, общото му здравословно състояние и не на последно място според гените му. Същевременно на много голяма част от хората на възраст между 18 и 50 години се налага да отземат редовно от съня си, най–вече заради професионалната си реализация и семейните си задължения. Или иначе казано, препоръчителният осемчасов нощен сън се превръща в лукс! Доколко това може да бъде проблем за човешкото здраве в дългосрочен план?

Анимационният филм, който можете да видите по-долу, и който е толкова илюстративен, че владеенето на английски език не е от абсолютна необходимост за разбирането на информацията, представена чрез него, е създаден от популярната медия за научни открития, любопитни факти и проучвания AsapSCIENCE, чиято страница във Facebook има близо 1 000 000 последователи, а тази в YouTube – близо 3 000 000 абоната и над 250 милиона гледания. Във видеото са представени резултатите и изводите, направени на база на проучване, обхващащо голям брой участници, разделени в три групи – хора, които в продължение на две седмици да спали по 4 часа на нощ, такива, които за същия период от време са спали по 6 часа на нощ и късметлии, привилегировани да спят по 8 часа на нощ – идеалната продължителност на нощния сън според учените от незапомнени времена, към която всеки трябва да се стреми.

Преди и след посочения изпитателен срок представителите на втората група (с шестчасов сън) са били подложени на тест, който е показал, че промените във времето за реакция при тях в резултат на лишаването от сън са съизмерими с тези на човек с 0.1% алкохолно съдържание в кръвта. Същият стандартен тест, изследващ когнитивните функции на здравия човек, е бил приложен на онези, които са спали само по 4 часа на нощ. Голяма част от тях за заспали по време на теста. Резултатите, дадени от участниците в третата, контрола група, са използвани като база за сравнение с другите две при провеждането на теста. При тях не са отчетени каквито и да било отклонения.

На базата на това проучване учените за поред път заключават, че ако нощният сън на човек перманентно е по-кратък от 7-8 часа, той рано или късно ще започне да изпитва нарушения на когнитивните функции на своя мозък. Недостатъчният сън за по-дълъг период от време може да увеличи риска от редица заболявания, в това число нарушения в сърдечносъдовата система, затлъстяване, диабет и увеличаване на риска от смърт с 12%. Колкото по-дълго време човек се лишава на сън, толкова повече време ще бъде необходимо на организма му, за да се възстанови, след като отново започне да спи достатъчно в количествено и качествено отношение.

При хората , спящи по повече от 8 часа, рискът от когнитивни смущения е елиминиран, но те също са застрашени от споменатите по-горе здравословни проблеми, а рискът от смърт е над 2 пъти по-висок (30%).

В случай, че сте свикнали да живеете с по-малко сън, без да чувствате недостиг на енергия, в това число умствена и физическа, и без да имате симптоми на каквито и да било здравословни проблеми, това би могло да се дължи на рядка мутация във вашите гени (и по-точно в гена DEC2), която прави шестчасовият сън предостатъчен за нуждите на организма ви.

Въпросната мутация бе установена преди 5 години от учени в Швейцария (екип от Центъра по интегративна геномика към Университета в Лозана начело с Д-р Мехди Тафти) и вероятно се среща при не повече от 5% от населението на земята. Надеждите на учените са, че след време ще намерят начин да извършват подобни генни модификации пожелателно, така че да направят възможно нормалното съществуване на човека с по-малко сън.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниСоциални грижиСпортРецептиЗдравни съветиПсихологияНаправления в медицинатаИсторияЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...ЛеченияФизиологияАлт. медицинаДиетиИзследванияВидеоБотаника