Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 9 фалшиви ценности, които модерното общество ни налага

9 фалшиви ценности, които модерното общество ни налага

9 фалшиви ценности, които модерното общество ни налага - изображение

В детството ни се струваше, че когато пораснем, ще имаме възможност да направим това, което наистина искаме. Обаче в действителност се оказва, че всеки около нас проявява интерес към нашия живот - родителите искат да имат внуци, приятелите ни дават съвети за отваряне на собствен бизнес, а производителите на различни стоки искат да носим леопардова пола и да притежаваме най-новия модел iPhone за този сезон.

И всеки друг е готов да ни каже как трябва да живеем, защото "това е важно" или "всеки го прави". В резултат на това започваме да мислим за тези модели, които натрапчиво "поставят" в главите ни.


"Успешният човек трябва да има кола, апартамент и най-новия iPhone"

момиче

Днешното общество активно популяризира "живота в името на удоволствието", което трябва да се придобие предимно от консумирането: закупуване на нови джаджи, маркови парфюми или незалепващи тигани. В същото време те ни налагат модел за поведение на нашите деца, които искат да получат нова играчка точно тук и сега. И няма значение, че след като сте закупили най-новия iPhone, ще трябва да ядете макарони в продължение на 6 месеца и, че скъпата ви кола ще седи най-вече в гараж, защото собственикът й няма достатъчно пари за поддръжка.

"Защо трябва да бъда по-нищожен от знаменитостите?"

момиче

Днес психолозите описват този феномен като имитация на стил на живот на други социални групи. С други думи, това са опити да се имитират телевизионни звезди и бизнесмени, които имат пари, за да изпълняват капризите си.

Но момиче от село, по-малък град или предградие вероятно няма да има достатъчно пари за маркова рокля, за почивка в Малдивите или за силикон в гърдите. Проблемът се крие във факта, че тя подсъзнателно ще се счита за по-нисша от някаква дива от корица за списание и ще изгради огромен комплекс на малоценност, когато порасне.

"Не мога да живея без Инстаграм"

момиче

Ситуацията е съвсем проста тук - колкото по-красиви са снимките, които имате в социалните медии, толкова по-прекрасен изглежда животът ви. Поне така смятат хората, които не ходят на почивка в чужбина  или нямат достатъчно пари за скъп ресторант.

Психолозите имат друго мнение за това: те вярват, че хората, които обичат да показват живота си, развиват нарцистични черти, докато посетителите на техните страници могат да започнат да страдат от завист и дори да изпаднат в депресия.

"Опитвам се да бъда добра майка"

майка

Ако не си уморена, не си добра майка. Това е мотото на живота, което много жени приемат, след като имат бебе. Особено, ако те обичат да четат скъпоценни списания, където са очертани тонове препоръки как да се отглеждат деца.

Тези перфектни майки обаче често нямат време за себе си. Психолозите и учителите вече се чувстват разтревожени - родителите днес са толкова предпазливи, децата от това поколение не могат да вземат самостоятелно решение или да се концентрират върху тяхното обучение.

"Срамно е да бъдеш готвач или шивачка"

двама мъже

С течение на годините нашето общество формира идеята, че човек без висше образование принадлежи към "бедната класа", докато ако има диплома това автоматично го прави перфектен специалист, за когото вратите на всички престижни фирми са отворени.

В резултат на това почти напълно загубихме уважението към простата работа. Днес едва ли има ученици, които открито могат да заявят, че искат да станат шивач или електротехник. Освен това, ако сте родени в семейство лекари, тогава дори не трябва да да ви се прокрадва идеята да бъдете фризьор например.

"Донеси ми първият милион"

две жени

Мнозина от нас не са готови да се "катерят" по стълбицата на кариерата и да спечелят репутацията на опитен специалист. Много по-лесно е да посетите едно от популярните обучения, където хората ще говорят за това колко лошо е да работите за някого и ще ви посъветват да избягате от офиса, за да получите свободата, която заслужавате.

Поради желанието за бърз успех, наложено от обществото, хората никога няма да станат професионалисти в бизнеса си. Те се местятот една работа в друга с надеждата, че някъде ще ги похвалят и ще направят огромни пари, без много опит.

"Два часа пред огледалото и естественият ви грим е готов "

Естествената красота е модерна в днешно време и изисква много малко козметика. Да бъдеш красив означава да знаеш и прилагаш най-новите тенденции и да можеш да си слагаш грим на ниво професионален гримьор.

Ето защо все повече жени не се гримират а напоследък, не се чувстват срамежливи от естествената си красота и спестяват ценното си време, като не прекарват часове пред огледалото.

"Къде почива тази година?"

мъж

Колко неудобно е да казвате, че не сте ходили никъде. Или, че прекарахте почивката си в Италия за пети път . Или, че сте резервирали отново пакета all-inclusive в турски хотел.

Всичко това се дължи на неочаквано повишена тенденция в пътуванията и на неизречена конкуренция за това, кой е посетил повече държави. Ваканция в Индия, уикенд във Франция, бизнес пътуване в Малдивите - всичко това е, за да получите максимален брой харесвания и да публикувате красиви снимки в Instagram.

"Основното нещо е вашият комфорт. Проблемите на другите хора не са ваши"

две жени и бебе

Представете си, че сте се подхлъзнали по заледен път, попадате точно в оживена улица и сте ранили ръката си. Сега се опитайте да отгатнете как ще реагират минувачите. В най-добрия случай, те просто ще ви помогнат, в най-лошия - ще ви направят тайно (или не) видео. И човекът, който решава да ви помогне, ще получи странни погледи от околните.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияСоциални грижиНовини