Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 8-те най-велики уриниращи статуи в света - част 1

8-те най-велики уриниращи статуи в света - част 1

8-те най-велики уриниращи статуи в света - част 1 - изображение

Статуите могат да правят много неща. Те могат да предизвикват поток от възхищения или поток от критика. Могат да представляват част от историята или почит към даден артист. Понякога дори могат да уринират.

Облекчаването на публично място често се смята за срамна сцена. Минувачите отвръщат главата си или хвърлят презрителни погледи, но уриниращите статуи са различна история. Уриниращите произведения на изкуството често се превръщат в странно, но любимо допълнение към дадено място. Тези палави детайли придават малко закачливост на паркове и градски центрове по целия свят.

Манекен Пис, Брюксел

Ъгълът на Rue de l'Étuve / Stoofstraat и Rue du Chêne / Eikstraat в сърцето на стария град е домът на една от най-характерните забележителности на Брюксел.

Никой не е съвсем сигурен как точно и защо тази скулптура става толкова известна. Има хиляди подобни фонтани и скулптури, разпръснати из целия континент, но туристи се събират всеки ден, за да си направят снимка точно с този.

Манекен Пис е малка скулптура с голям гардероб. Статуята бива преобличана в малки костюми няколко пъти всяка седмица. Дружеството, наречено "Приятели на Манекен Пис", се грижи за костюмите, които вече са стотици. Обществото получава хиляди предложения от фенове всяка година, но само шепа от идеите имат привилегията да бъдат осъществени. Графикът на костюмите е публикуван в интернет и върху плакати, налепени около фонтана.

Жаннек Пис, Брюксел

Почти всеки, който е стъпвал в Брюксел, е чувал за запазената марка на града Манекен Пис, но малцина знаят за неговата колежка - Жаннек Пис.

Клекнала на височина малко под един метър, тази модерна статуя изобразява малко момиченце с широко разтворени колене, която уринира щастливо. Този варовиков паметник е създаден от Денис-Адриен Девуври през 1985 г. и официално е представен през 1987 г. Тъй като това е ново допълнение към историята на града, Жаннек Пис остава широко непозната за тези, които не живеят в Брюксел. Статуята е разположена от другата страна на улицата от кафенето Délirium на почти скритата Impasse de la Fidélité в близост до Rue des Bouchers, което може да обясни и липсата на популярност в сравнение с Манекен Пис.

Зинеке Пис

Запознайте се с любимия ни бронзов домашен любимец.

Както стана ясно, статуята Манекен Пис е една от най-известните скулптурни изображения в целия свят. Репродуктиции на известното пикаещо момче може да се срещнат в градини и фонтани по целия свят.

По-малко известно е обаче, че Манекен Пис има не само "сестра", но и куче, познато като Зинеке Пис, което вдига крак на улица в Брюксел.

Зинеке Пис е инсталиран на ъгъла на Rue des Chartreux и Rue du Vieux Marché aux grains през 1998 г., векове след малкото момиче и момиче, но за разлика от своите господари, Зинеке Пис всъщност не е пищен фонтан, а просто бронзова статуя. Независимо от това, металното куче е също толкова сладко и изглежда малко виновно, докато се облекчава на ъгъла на улицата.

Създателят на кучето също живее в квартала, а той моделира статуята по собствения си домашен любимец, който все още може да срещнете да се разхожда в района.

Източник: atlasobscura.com

Снимки: пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛайфстайл