Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 7 факта за медицината, които ще ви отворят очите

7 факта за медицината, които ще ви отворят очите

7 факта за медицината, които ще ви отворят очите - изображение

Човешкото тяло, както и светът на медицината никога няма да спрат да ни изненадват. Знаете ли, че първите тестове за бременност вече са съществували в Древен Египет? Оказва се също така, че учените имат перфектно чувство за хумор, иначе те не биха нарекли протеин, открит в ретината "Пикачу" ( от "Покемон")

Представяме ви любопитни медицински факти, някои от които могат да се превърнат в истинско откритие за вас.

Първият тест за бременност се появява в Древен Египет

тест за бременност

Според информацията, която учените имат за Древен Египет, лекарството в тази страна е изненадващо добре развито. Лекарите през периодна на "Новото царство" (от 1580 до 1070 пр.н.е. от историята на Древен Египет) са вече наясно с метода, използван за откриване на бременността в ранните етапи. Те дори се опитват да определят пола на бебето.

Според папирус, който се съхранява в лабораторията Карлсберг в Дания, за да се установи дали една жена е бременна, трябва да се извършат следните действия: тя пикае върху семена ечемик и пшеница.

зърно и ечемик, смесено с дати и пясък, в 2 отделни чувала и мокро с урината на жената всеки ден. Покълналите зърна показват бременност. Ако е само ечемикът, който покълва, това означава, че жената е трябвало да има момченце; ако е било само зърно от пшеница, това означавало, че чака момиче. Ако зърната не поникват, жената не е била бременна.

Първоначално в моргите е имало само живи хора

морги

През 16-и век моргата е място за "излагане на лица" и тези лица са били живи. Първоначално, моргата е сектор в затворите, където охранителите изследват новопристигналите затворници, за да запомнят лицата им. По-късно тези помещения се използват за съхраняване на трупове на неизвестни хора, така че минувачите да ги виждат и разпознават.

Ефектът на плацебо може да работи дори когато пациентът е наясно, че приема "хапче"

плацебо ефект

Според изследване, проведено сред хора, страдащи от тревожни разстройства в САЩ, пациентите се подобряват, въпреки че са наясно, че не се лекуват по традицонен начин. Учените стигат до извода, че това може да се обясни с вярата на пациентите в самия метод.

Съществува концепция за "невъзможния цвят"

Невъзможните или забранени цветове са комбинации от честоти на видима светлина, които не могат да се възприемат от човешкото око при нормални условия. Въпросът е, че има 3 вида цветни рецептори, които се използват при възприемането на цвят и поради спецификата им човешкият мозък не може да възприема комбинациите от опонентни цветове: червено и зелено, синьо и жълто.

При някои специални условия човек може да види невъзможния цвят и ние имаме картина за вас, която го доказва. Опитайте да погледнете кръста в средата на зеления кръг за 20 секунди и след това преместете очите си на същия кръст в белия квадрат. Ще видите светъл розов кръг в него.

Има протеин, наречен "Пикачу" в ретината

протеин Пикачу

През 2008 г. японски учени откриват, че в ретината на окото има протеин, който е отговорен за предаването на визуални сигнали от очите към мозъка. Оказва се, че без този "бърз като светкавичен" протеин процесът на предаване ще бъде 3 пъти по-дълъг.  Те решават да го нарекат "Пикачу" - най-популярният покемон герой, който притежава "електрически" способности.

Човек има повече от 5 сетива

Освен главните сетива, хората имат и други сетива. Например:

  • Усещането за баланс - способността да поддържат баланс и чувство за движение на тялото по отношение на ускоряване и промяна на посоката.
  • Собственост или усещане за пространство - способността да разпознават различни части на тялото спрямо други части на тялото. Това чувство ни помага да се изкачим нагоре, без да гледаме стълбите. Хората с лоша собственост могат да бъдат тромави.

Stereognosis - способността да се разпознава субект чрез допир със затворени очи

човек със затворени очи

Двеизмерно  чувство - за да разберете как работи, затворете очите си и помолете някого да напише нещо на кожата ви (не с писалка, разбира се, но с пръст). Вероятно ще можете да разберете какво точно е написано върху вас или поне ще разпознаете отделни писма.

Една от причините за изобретяването на стетоскопа е голямата гърда на един от пациентите на Рене Леник

стетоскоп

Френският лекар и анатомик Рене Леник изобретява стетоскопа през 1816 г., след като не може  да чуе сърцето на млада дама със "значителна мастна тъкан" (така го е описал самият лекар) в областта на гърдите си. С други думи, буйните гърди на пациента му пречат да я диагностицира, защото в онези времена сърцата и белите дробове са слушани, като се постави ухо на гърдите на пациента.

Но лекарят не се предава и си спомня един акустичен феномен - ако сложите ухото си от едната страна на дневника, ще можете да чуете докосването на игла до другия край. Така Леник взема парче хартия, завърта го в тесен цилиндър и най-накрая успява да чуе сърцето на младата дама с помощта на това просто устройство. По-късно лекарят прави подобрения( на снимката), а през 20-ти век, благодарение на други специалисти, стетоскопът получава модерния си вид.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноНовиниНормативни актовеСпециалистиЗаведенияГеографияКлинични пътекиАлт. медицинаНаправления в медицинатаОрганизацииТестовеСоциални грижиОбразованиеЗдравни съветиПроизводителиЛичностиОткритияБотаникаСпортЛечения