Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 7 места в Истанбул, които не бива да пропускате

7 места в Истанбул, които не бива да пропускате

7 места в Истанбул, които не бива да пропускате - изображение

С богатство от красота, история и културно многообразие, Истанбул има какво да предложи на всеки свой посетител.

Това е най-известният и най-големият град в Турция, поради което често по погрешка е посочван като столица. Истанбул е културното сърце на цялата държава, както и основна пресечна точка между изтока и запада.

Величественият хоризонт е красива комбинация от византийски църкви, украсени джамии и османски дворци, а древните и модерните сгради се борят за внимание. Улиците са колоритно, музикално място, изпълнено със сергии и пазари, а местните жители следват своя собствен микс от традиции. Но за да усетите истинската атмосфера, култура и красота на града, не бива да пропускате следните няколко локации.

Кула "Галата"

Галата

Въпреки че вече не е най-високата сграда в града, кръглата кула има доминиращо присъствие в цялостната визия на града. Построена е точно срещу стария Константинопол през 1348г. от генуезците. По-късно, когато османците управляват местността, сградата бива използвана за наблюдение и превенция от пожари.

В наши дни е вече реставрирана и отворена за посещения. Туристите могат да изкачат 67-метровата кула, за да се насладят на прекрасната панорамна гледка на града.

Църквата "Св. София"

Света София

Това е една от най-известните сгради в града, чието име означава божия премъдрост. Първоначално е построена като християнска църква и е била най-голямата катедрала на времето си. Построен от император Юнистиан I, храмът е бил основен символ на Византийската империя.

Когато през XV век османците завладяват територията, Мехмед II е бил възхитен от архитектурата на сградата. Не искайки да я унищожи, той я превръща в джамия, функционираща почти до средата на XX век, когато бива превърната в музей.

Босфора

Босфора

Протокът на Босфора представлява 46-километрови водни течения, които се простират през града и свързват Черно с Мраморно море. Това е изключително важен воден път, тъй като разделя източната и западната част на Турция, превръщайки Истанбул в средище на двете култури. Един от най-оживените водни пътища в света предоставя най-очарователния начин, по който да видите града, а близките крайбрежните квартали бликат от ресторанти, кафенета, джамии и пазари, откъдето можете да се насладите и на красив изглед към залеза над протока.

Кулата на Девицата

Момината кула

На южния вход на Босфора е кулата Къзкулеси. С впечатляващата си архитектура, сградата е изградена върху малък остров от V век пр.н.е. от атинския пълководец Алкивиад, за да контролира водния път и да служи като пункт за влизане и напускане на стоките.

Името идва от една много интересна легенда. Историята гласи, че византийският император чул пророчество, казващо, че дъщеря му ще бъде убита от змия, когато навърши 18 години. За да я пази в безопасност, той изгражда кулата в средата на водата, изпращайки детето си да живее там. Но въпреки усилията, една змия успява да се промъкне в кошница с плодове, набрани от града. Изпратена до кулата, змията стига до момичето и пророчеството се сбъдна въпреки усилията му.

Златният рог

Златният рог
Гледка към "Св. София" по залез, показваща защо Златният рог получава името си

Това е залив с форма на рог от европейската страна на Истанбул. Преди много години това е било важно пристанище, където са били закотвени византийски и османски военноморски флоти и търговски кораби. Наименуван е на цвета на водата при залез слънце.

Покритият пазар (Капалъчаршъ)

Покритият пазар

Не сте посетили Истанбул, ако не сте усетили яркостта и суетенето в Капалъчарши. Това е един от най-старите покрити пазари в света и все още е важно място за търговия и развлечения, разполагайки с повече от 4000 магазина, разположени общо на 61 улици. Там можете да си купите всичко - от златни гривни, летящи килими, текстил, дрехи и кожени обувки до глина и керамика, ментов чай, силно кафе, тестени и сладки изделия.

Площадът "Султан Ахмет"

Площадът

В наши дни площадът служи като вид открит музей с налични фрагменти от оригинални сгради, наследени от византийския период. В миналото е бил Константинополски хиподрум, социално здание на империята, където са провеждани спортни събития като състезания с колесници. Оцелелите артефакти включват два обелиска, "Немски фонтан" и остатъка от средната бариера на състезателна писта.

След навлизането в Константинопол по време на Четвъртия кръстоносен поход, хиподрумът започва своя упадък. Тъй като османците, които по-късно владеят територията, нямат отношения към площада, той бива ограбван и плячкосван, затова и до днес липсват едни от най-ценните артефакти от създаването му.

Редактор: Милена Минчева

Източник: nationalgeographic.com

Снимки: wallpapers-web.com

4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт