Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 ужасяващи насекоми, на които не им пука за правилата на Майката природа – II част

6 ужасяващи насекоми, на които не им пука за правилата на Майката природа – II част

6 ужасяващи насекоми, на които не им пука за правилата на Майката природа – II част - изображение

Природата прелива от невероятни явления, животни и чудеса… разбира се, ако не се вглеждате прекалено отблизо, защото може да бъдете и ужасени. Когато изучавате някои от създанията на Майката природа под лупа, става ясно, че докато човекът е изграден от въглерод и вода, насекомите са направени от равни части кошмари и адска ярост.

Осата костница улавя паяци и ги заключва в "килер, пълен с трупове", където биват изяждани живи

Въпреки че паяците звучат достатъчно кошмарно, има една оса, която ги надминава по точки в графата "ужасен". Става дума за осата костница, известна още тарантула ястреб, която снася яйцата си в тях, след което бебетата й бавно ги изяждат отвътре навън, докато паяците са още живи.

Обичайният метод на тарантулата ястреб е да заключи парализираните си жертви, в които е снесла яйцата си, в стая със стени, направени от мръсотия и слюнка /като в разказ от Едгар Алън По/, т. нар. оса костница извисява този ритуал до по-големи висоти. Тя натъпква стените на своя инкубатор с телата на мравки.

Докато изучавали гнездата на тази оса в китайски природен резерват, учените открили, че много от тях има входно отделение с купища тела на мравки. Трябва да отбележим, че тарантулата ястреб дори не се храни с мравки. Тогава защо й е да ги убива и да подрежда телата им в "детската стая"? Учените предполагат, че миризмата на мравките вероятно отблъсква други хищници и паразити.

Малки мухички обезглавяват мравки и живеят в черепите им

Докато хората след секс обичат да пушат, спят, ядат или просто да се преструват, че съквартирантите им не са чули нищо през тънките като хартия стени, мухата Dohriniphora предпочита да следва своя мистичен старомоден ритуал, който включва обезглавяване. Малки съвкупяващи се двойки мухички обичат да се спускат към ранени мравки. После, след като мъжкият достигне кулминацията на акта, той се оттегля и наблюдава как женската използва нейния "дълъг, подобен на трион хобот" да отреже главата на мравката, преди да си я отнесе на безопасно място и да започне да яде мозъка й.

Учените вярват, че това поведение всъщност е необходим компонент от репродуктивния цикъл на мухата. Протеините от мозъка на мравката са жизнено важни за развитието на току що оплодените яйца. И вярвате или не, това не е най-разтърсващата част от репродуктивния цикъл на мухата. Мъничкият братовчед на мухата Dohrniphora, мухата Phoridae, също обезглавява мравки… само че отвътре.

Възрастните женски нападат живи мравки и използват своите островърхи яйцеклади, за да снесат яйцата си дълбоко в телата на мравките. Докато личинката се развива, тя постепенно си прокарва тунел през своя гостоприемник към главата му, където използва специални вещества, с които взима контрола на мозъка й и кара горката мравка да си мисли, че всичко е наред и няма нищо подозрително. След като порасне достатъчно, личинката насочва мравката към влажно и безопасно място, където най-сетне смъртта я освобождава от мъките й – ларвата разгражда тъканите, които свързват главата й с тялото. Главата се превръща в креватче, в което ларвата продължава да се развива, докато се превърне във възрастна муха и излезе през устата на мравката, за да продължи с ужасяващата пародия, наречена живот.

Към трета част > > >

източник: cracked.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниРецептиАлтернативна медицинаБотаникаЛечения