Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 6 неща за Китайската Нова година, които може би не знаете

6 неща за Китайската Нова година, които може би не знаете

6 неща за Китайската Нова година, които може би не знаете - изображение

Китайската нова година представлява един своеобразен фестивал, на който няма корелатив никъде другаде по света. Технически погледнато, празникът е цяла седмица, която се определя според лунния календар.

Винаги варира между края на януари и средата на февруари. Пътуванията около Китайската нова година се смятат за най-голямата ежегодна човешка миграция, тъй като китайците представляват около 18,4% от световното население. И независимо къде по света се намират, за този значим пролетен фестивал всеки се прибира в родината си, а по-конкретно – близо 1,4 милиарда души заминават за Китай.

С този мащаб на събитийността няма как да не сте чували за Китайската Нова година. Но в какво точно се изразява честването на този празник?

Ето и 6-те най-любопитни и значими неща, за които може би не сте чували.

ИМА ПО-ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, ОКТОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАТЕ

Празникът не се празнува само в континенталната част на Китай и в Хонг Конг. За китайците Лунната Нова година е общонароден пролетен празник, който се чества още и в Тайван и Югоизточна Азия, където има страни с голямо китайско население. Такива държави са Сингапур, Малайзия, Виетнам и пр.

УЛИЦИТЕ СА КАТО ВЪВ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ

Нищо чудно по време на фестивала улиците да гърмят сякаш сте във военна зона. Фойерверките звучат през целия Пролетен фестивал. Разпространени са основно поради две причини. На първо място, те са забавен начин за честване на празник. Но традицията на използването им е започнала със съвсем друга цел. С фойерверките е трябвало да се подплаши чудовището, наполовина лъв и наполовина дракон, наречено Ниан. Според легендата звярът е атакувал селяните, а понякога дори ял деца. Единственият начин за справяне с него били силните звуци.

КИТАЙСКИЯ ХОРОСКОП

Тази година е годината на прасето. Зодиите в китайския хороскоп са общо 12, всяка от които се характеризира с определени силни и слаби черти. Затова и повечето двойки се опитват да планират раждането на детето да бъде през годината на дракона, защото той се отличава с авторитетност, сила и успехи.

Вашият знак се определя от годината ви на раждане. И ако си мислите, че когато идва годината на вашия зодиак, то тя със сигурност ще ви бъде късметлийска, не се лъжете. Може да се окаже точно обратното, затова и е необходимо да внимавате и да се опитвате да предотвратявате лошия късмет.

ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ ДОМИНИРА

В китайската култура червеният цвят символизира щастие и благоденствие. Смята се, че цветът носи късмет. Това са и причините хората да се обличат в тази гама по време на празненства.

В годината, която в под вашия зодиак, е хубаво червените ви дрехи да преобладават, за да се пазите от нещастия.

Друга основна слабост на чудовището Ниан, за което споменахме по-рано, е червеният цвят. Така че дори това да не е любимият ви тон, според китайската култура той може да ви донесе много просперитет и да ви предпази от лош късмет.

УКРАСА ЗА БЛАГОДАТ

Разходете се в близост до някой китайски квартал или ресторант и разгледайте прозорците, стените,  вратите на сградите и стаите. Квадрати от червена хартия с бели символи, означаващи "късмет", са разположени диагонално по стените. Червени орнаменти изпълват прозорците, за да могат минувачите да им се възхищават. Червени знамена са разпънати в близост до входа. И какво ли още не може да откриете в един китайски дом.

Всичкия този декор се поставя отново с цел да предпази от лош късмет и да носи благоденствие и просперитет. А по време на Китайската Нова година червените орнаменти бълват от всеки ъгъл повече от всякога.

ПОДСТРИЖЕТЕ СТАРИЯ КЪСМЕТ

Хубаво е да посрещнете Нова година с нова прическа, но в китайската култура подстригването преди Пролетния фестивал носи по-дълбок смисъл. С отрязването на косата, хората премахват всичкия натрупан лош късмет, за да посрещнат на чисто Новата година.

Редактор: Милена Минчева

Източник: nationalgeographic.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиАлт. медицинаИсторияЛюбопитноВидеоОрганизацииРецептиСпортЛеченияГеографияНаправления в медицината