Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 причини, поради които този свят не се нуждае от равенство

5 причини, поради които този свят не се нуждае от равенство

5 причини, поради които този свят не се нуждае от равенство - изображение

Днес светът се нуждае от справедливост, а не от равенство. Въпреки че думите "равенство и справедливост" често се използват взаимнозаменяемо, те имат различни значения. Тъй като концепцията за равенство и справедливост може да изглежда трудна за обяснение  решихме да обобщим в 4 прости точки разликите.

Всеки има свои собствени силни и слаби страни

силни и слаби страни

Ако шахматен гросмайстор се състезава с алпинист в състезание по планинско катерене, това може да изглежда като конкурс за равни възможности, тъй като планината и трудностите, които тя представя, остават същите и за двамата състезатели. Но в действителност състезанието не е честно. Докато алпинистът ще има предимство в състезанията за тестване на физическата издръжливост, гросмайсторът ще има надмощие, когато сивото вещество се изпробва.

Токсично е да сравняваш слабостите си със собствените си сили или да сравняваш собствените си слабости с техните силни страни.

Равен достъп за здрави и болни

много хора на едно място

В едно общество, което по своята същност не е равно, предоставянето на равни възможности на всички не е същото като това, което  го прави справедливо за всички. Силните и слабите трябва да бъдат подкрепяни - например, нуждите на болно лице ще бъдат различни от тези на здрав човек.

Третирането на всички равни може да се тълкува като несправедливо. Тази концепция е подкрепена от Карл Маркс, който казва, " всеки според способностите си, според всеки от неговите нужди", и твърди, че това означава, че хората изискват "различни неща в различни пропорции, за да процъфтяват".

Равенство не може да бъде постигнато дори в едно утопично общество

много хора на едно място

Утопия за всички, без значение колко прекрасна е една идея, просто не е възможно да се създаде. Това не е така, защото е невъзможно да се осигури равно начало, а защото осигуряването на равно начало не гарантира равен резултат в края.

Професорите Лирес Бурдо-Лебс и Жан-Мари Хюрит са на мнение, че едно утопично общество не може да постигне социална справедливост. Те смятат, че правилата, които ще съпътстват създаването на утопия, всъщност ще блокират пътя към постигане на справедливост. Може да изглежда, че тези отговори отразяват едно горещо желание за равенство, но по-скоро те отразяват желанието за справедливост.

Справедливостта движи хората, а не равенството

мъж

Да вземем пример за фабрика за производство на лампи. Да се третира равенство между всички означава, че всеки работник получава еднакво възнаграждение, независимо от броя или качеството на произвежданите лампи.

Това би означавало също, че работникът не може да бъде уволнен за производство на твърде малко лампи, които са с приемливо качество. Ако тази система бъде въведена, работниците ще загубят интерес към работата, защото няма да има признание за техния труд. Тази система може да бъде противопоставена на платежна система, която ще плаща на работниците въз основа на качеството и количеството на тяхната работа.

Марк Шешкин, когнитивен учен от Университета в Йейл, посочва, че макар лозунгите за равенство да доминират в социалните медии, повечето хора всъщност оценяват малко неравенството. Както казва Шешкин, "трябва да се стремим към справедливо неравенство, а не към несправедливо равенство".

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСпортРецептиЗдравни съветиДиети