Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 5 пазарни трика, които магазините не искат да знаете

5 пазарни трика, които магазините не искат да знаете

5 пазарни трика, които магазините не искат да знаете - изображение

Случвало ли ви се е да се приберете у дома с повече покупки, отколкото сте планирали? Е, има причина за това. От подвеждащи отстъпки до опияняващи аромати, магазините за дрехи определено знаят как да привлекат внимание. Следващият път, когато се разхождате в мола бъдете готови за някои от тези хитринки, които ще ви приложат продавачите.

Търговците привличат сетивата ви с цел покупка

Когато влизате в магазин със сигурност забелязвате силното осветление и манекените с лъскави и цветни дрехи. Но ви убягват малките детайли, които търговците прилагат, за да ви примамят да изпразните портфейла си. Осветлението е най-простият трик за привличане на вниманието. То е така подбрано, че изложените стоки да изглеждат по-атрактивни.
Служителите често внимателно подбират и парфюмите, за да повлияят на настроението ви. При едно свое проучване изследователят Мартин Линдстрьом добавя миризма на пресен ябълков пай в магазин за кухненски уреди и впоследствие продажбите скачат двойно.
Музиката, която звучи, също влияе подсъзнателно на сетивата ви. Едни магазини пускат актуални хитове, за да привличат клиенти (предимно тийнейджъри), които искат да изслушат песента докрай и следователно да останат повече време в обекта. Други настройват мелодични песни, които са по-бавни от сърдечния ви ритъм, което по естествен начин забавя движенията ви. Започвате да се разхождате по-бавно и съответно прекарвате повече време в магазина.

покупки

Мисловни игри

Ако усетите, че трябва да купите този панталон, защото е „най-продавания за сезона“, „и това е последната бройка“, поемете дълбоко дъх и бързо премислете ситуацията. Не бързайте да го платите, а помислете наистина ли имате нужда от панталон точно в този момент. Ако продавачът ви предлага колан към него помислете два пъти. Вероятно има причина този артикул да не е в списъка ви за пазаруване.

покупки

Бъдете внимателни при споделяне на данни

Данните ви се събират на всички етапи от пазаруването - от сърфиране и закупуване онлайн, включване на реклами за мобилни устройства, плащане с кредитна карта. Повечето технологии предоставят много предимства за потребителите , но увеличават и риска от нарушения на сигурността. Това не означава, че не трябва да пазарувате онлайн. Какво ще правите по време на празници? Бъдете внимателни и ако нещо не е наред, не въвеждайте личните си данни и прекратете незабавно поръчката.

плащане с карта

Няма такова нещо като подарък

Чувствате се уверени, когато отхвърляте предложенията на продавачите? Търсите си рокля, но към нея ще ви предлагат обувки и чанта в същия цвят. Това е лесно - те ви офертират, а вие им отказвате любезно. Но, търговците успешно коригират тази своя тактика. Ето как: Ако същата тази рокля включва чанта и обувки, но като подарък - това вече е нов трик. Вместо да се откажете от тази прекрасна рокля, сега сте изправени пред отхвърляне и на страхотните безплатни аксесоари към нея. Ще устоите ли на изкушението?

пазаруване

Бягайте, ако ви обслужва неучтив служител

Проучване на Университета в Колумбия установява, че купувачите, които се обслужват от неучтив служител са по-склонни да купуват. Учените смятат, че когато продавачът е нелюбезен, вие подсъзнателно искате да му се харесате и купувате стоката, която той ви предлага. Следващият път, когато влезете в „Зара“ и продавачът е неучтив, просто напуснете магазина незабавно.

сърдита жена

Винаги си пишете домашното преди пазаруване. Първо, проучете как може да се връща закупена стока. Второ, когато пазарувате дрехи онлайн, придържайте се към магазини, които познавате, и такива, които предлагат опцията „безплатно връщане“ при закупени артикули, които не одобрявате.

намаления

източник: thelist.com

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория