Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 3 причини, поради които мивките във Великобритания имат два крана

3 причини, поради които мивките във Великобритания имат два крана

3 причини, поради които мивките във Великобритания имат два крана - изображение

Този свят е пълен със странни традиции, особено що се отнася до различните култури. Ако и Вие сте от хората, които си задават въпроси, които сякаш нямат логичен (нито практичен) отговор, то информацията по-долу ще ви е любопитна. Е, защо тези хора още нямат смесители на своите мивки?! Не, не е мазохизъм (ауч)! Не е и разточителство...

Причина 1: Историческа

Повечето британски жилища датират от 19-ти и началото на 20 век, т.е. преди водни смесители и модерните клапани да са се появили. Някои жилища са дори още по-стари.

Прокарването на вътрешен водопровод започва с проста система за изпращане на студена вода директно от мрежата към кухнята. В последствие (отделно) бива добавена топлата вода. По този начин е създадена двойна система.

Причина 2: Уважение към закона

Във Великобритания съществува закон, който забранява смесването на студена и гореща вода от бойлер. Факт е, че няма централно отопление в страната. Във всяка къща има газ колона (което британците наричат централно отопление).

В миналото специален цилиндър е задължителна част от котела. Ето защо водата може да заседи, а цилиндърът да ръждяса, което прави водата негодна за пиене. Очевидно, това не пречи на хората да смесват водата. Това налага въвеждането на закон за забрана на смесване със студената вода, която е годна за пиене, с горещата вода от цилиндъра.

Причина 3: Икономичен подход

Когато използвате две отделни кранчета, всичката вода се смесва в мивката в точното количество, и там миете ръцете си (на принципа на ваната). По този начин, губите само водата, която използвате. Когато имате смесител за вода, вие избирате правилната температура и чак след това започвате да миете ръцете си, което поглъща много повече вода.

Какво друго ни остава, освен да приемем горните аргументи и да благодарим за това, че имаме смесител в дома си!

Източник: brightside.me

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСоциални грижиИсторияПроизводители