Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 23-годишна датчанка се бие против Ислямска държава и за главата й е обявена награда

23-годишна датчанка се бие против Ислямска държава и за главата й е обявена награда

23-годишна датчанка се бие против Ислямска държава и за главата й е обявена награда - изображение

Джоана Палани е 23-годишна студентка от Дания, която учи политически науки. Освен това за главата й е обявена награда от 1 милион долара. Защо? Защото се смята, че Джоана е убила повече от 100 бунтовници от терористичната организация Ислямска държава, докато се биела в редиците на кюрдските военни сили Пешмерга в Ирак и Сирия.

Джоана, която има ирано-кюрдски корени, е родена в бежански лагер в Рамади, Ирак, след първата война в Залива. За първи път стреляла с оръжие, когато била само на 9 г. и все още била тийнейджърка, когато през 2014 г. напуснала колежа в Копенхаген, за да замине за Сирия. Тя написала във Facebook, че се вдъхновила "да се бие за правата на жените, за демокрация – за европейските ценности, които научих като датчанка."

Тя се присъединила към въстанието против сирийското правителство в началото на Арабската пролет и първо се била срещу режима на Асад, а после и срещу Ислямска държава. Тя се сражавала в Кобане, сирийски град на границата с Турция, и също така помогнала за освобождаването на язидските момичета, които били затворени като сексуални робини, докато се биела в редиците на Пешмерга в Ирак.  

"Когато се приготвяхме да освободим къщите за сексуални робини на ИД, ние казвахме следното: един бунтовник отива да спасява, но много ще излязат от там."

"Като снайперист можех да съм на фронтовата линия по 9 поредни дни. Трябва да си много внимателен. Трябва да се фокусираш. Не можеш да загубиш концентрация нито за момент."

Действията й привлекли вниманието на датските власти, които й забранили да се върне в региона, след като през 2015 г. се прибрала в Дания. Щом разбрали, че тя е нарушила забраната, за да пътува до Катар, тя била затворена във Вестре Фенгсел, най-големия затвор в Дания. Джоана прекарала в него 3 седмици, а след като я освободили, паспортът й бил иззет.

Тя вярва, че собствената й държава я смята за терорист и живее, криейки се и постоянно сменяйки местоположението си, тъй като се страхува от разплата.

"Съжалявам, че наруших закона, но по онова време нямах избор," казва тя. "Онези, за които рискувах живота си, сега ми отнемат свободата. Не очаквах да загубя почти всички, биейки се за свободата и безопасността."

източник: boredpanda.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория