Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 2)

16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 2)

16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 2) - изображение

Шърли Чишълм – първият човек от афро-американски произход, кандидатирал се за президент

Шърли Чишълм

През 1972 г., доста преди да се появи Обама, Шърли Чишълм създава история. Тя е първата чернокожа жена, представителка на демократичната партия, която е избрана за Конгрес и се кандидатира за президент.

Въпреки няколкото опита за убийство, амбициите на Шърли не са потушени. Именно тя стои зад цитата "Ако не ти дадат място на масата, носете си сгъваем стол".

Мириам Макеба, оказала огромно влияние със своята южноафриканска музика, както и с противопоставянето си срещу апартейта

Мириам Макеба

Самотна майка със страст към музиката, на 18-годишна възраст тя оставя дъщеря си при свои роднини, за да преследва мечтата си да бъде певица. През 1953 г. Мириан реализира първия си хит, а останалото е известно.

Музиката й става популярна в цял свят, с което подпомага популяризирането на африканската култура в западния свят.

По-късно бива изхвърлена от родната си държава заради противопоставянията си с навлизащия апартейд. Но именно това я превръща в символ на силната опозиция.

Оудри Лорд, чието творчество, свързано с раса, сексуалност и пол е твърде напреднало за времето си

Оудри Лорд

Тя е писател, феминист и активист по гражданските права. Работата й изследва важни въпроси, свързани основно с потиснически действия.

Тя е огромно вдъхновение за безброй чуждестранни и чернокожи жени, а творби й са основно четиво за всеки, който има интерес към феминизма.

Клодет Колвин, отказала да стане от мястото си в автобуса девет месеца преди Роза Паркс

Клодет Колвин

Едва на 15 г. Клодет се включва активно в движението за граждански права. През 1955г., докато се прибира с автобус от училище, шофьорът й заповядва да стане, за да освободи място за пасажер със светъл цвят на кожата. Тя категорично отказва, за което след това бива арестувана.

Маргарет Бъзби – първата цветнокожа жена (а също и най-младата), която става издател на книги във Великобритания

Маргарет Бъсби

Маргарет е съосновател на "Алисън и Бъзби" ООД, заедно с Клайв Алисън, още докато учи в университета. Издателството процъфтява с изключителна сила, та и до днес до днес "Алисън и Бъзби" е водещ независим издател и разпространява много талантливи писатели от различни националности.

Марша Джонсън – транссексуален активист, изиграл жизненоважна роля в развитието на правата за гейове.

Марша Джонсън

Марша е централна фигура в размриците на Стоунуул от 1969г. Изявената личност позира и за известния художник Анди Уорхол. До смъртта си Джонсън е защитник на хората, живеещи с болестта СПИН.

Цялостната усърдна работа на Марша допринася изключително много на движението LGBTQ. За делото й е направен и филм – "Аз съм Роджър Кейсмънт/Марша П. Джонсън: Живот и Смърт"

Джоан Арматрадинг – първата британска жена, номинирана за "Грами" в категория блус

Джоан Арматрадинг

В ранна юношеска възраст Джоан се учи да свири на китара и пише песни. Напуска училище на 15 г., за да помага на семейството си. Това не я отдалечава от мечтите й обаче. Продължава своите упражнения на китара по време на работа в почивките за чай.

Всички тези усилия обаче се отплащат в успехи. Заради своята усърдност и невероятен музикален талант Джоан се превръща в първата тъмнокожа британска певица, сдобила се с множество международни успехи.

Мае Джемисън – първата афро-американка в космоса

Мае Джеминсън

Може би сте чували доста за Мае Джеминсън, но нейната история е толкова вдъхновяваща, че би трябвало всеки от нас да научи малко повече за нея.

Преди да бъде избрана от НАСА, Мае е била в Корпуса на мира. Излитайки в космоса, носи в себе си снимка на Беси Коулман. Нейното професионално развитие не стига дотук. Тя става университетски преподавател с титлата професор, писател и вдъхновител за изключително много хора. Един от най-известните й цитати е: "Не позволявайте на никого да ви лиши от вашето въображение, творчество или любопитство. Това е вашето място в света. Това е вашият живот".

Първа част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: buzzfeed.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноПсихологияНовиниТестовеСпортСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаПатологияФизиологияИсторияАнкетиОрганизацииРецептиКлинични пътекиНормативни актовеДиетиЛеченияСпециалистиБотаника