Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 1)

16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 1)

16 знаменити жени, за които не се учи в училище (част 1) - изображение

Фани Ейтън – вдъхновяваща муза за известни художници

Фани Ейтън

Ако някога сте посещавали световнозивестна галерия, шансовете да сте видели лицето на Фани е доста голям.

Родена през 1835 г. в Ямайка, дамата по-късно се мести в Лондон, където забележителната й красота привлича вниманието на много художници. Оттогава тя се превръща в модел за неизброимо количество безценни картини, някои от които изложени в Кралската академия.

През XIX век рядко се среща цветнокож човек да бъде изобразен с положителна светлина в картина. Затова появата на Фани наистина шокира обществото, когато бива посочена за символ на идеалната красота.

Беси Коулман – първата жена от афро-американски произход, която притежава свидетелство за пилот

Беси Коулман

Историята на Беси е пример за това, че усърдната работа и целеустремеността се отплащат.

Родена в Тексас през 1892 г., тя бързо развива интереса си към авиацията, но научава, че американските училища за пилоти не допускат нито жени, нито чернокожи хора. Това би демотивирало и отказало много хора, но Беси се труди дори повече за мечтата си. Работи на две места и научава френски, за да иде до Париж, където ще може да се сдобие с така желаното свидетелство.

С постижението си се превръща в звезда, известна с прякора "Кралица Бес".

За жалост, умира едва на 34 години, катастрофирайки със самолет, но нейната силна воля и значителното й постижение ще живеят винаги.

Мери Кенър, изобретател на санитарния колан

Мери Кенър

Онова време в месеца, в което всяка жена е обезпокоена от силен дискомфорт, не би било толкова улеснено в наши дни, ако Мери не бе създала иновативния колан, придържащ влагоустойчива санитарна кърпичка.

Компанията, която е проявила интерес към произвеждане на продукта, се отказва от продуцирането, разбирайки, че креативната дама е от афро-американски произход. А за патента на създаденото от нея пособие тя трябва да изчака цели 30 години.

Личната ни хигиена може би не би стигнала до този етап на развитие, ако Мери не я бе придвижила с доста голяма крачка напред. Освен женския колан, тя създава още и поставката за тоалетна хартия.

Евелин Доув, популяризирала джаза във Великобритания

Евелин Доув

Родена през 1902 г., Евелин бива добре обучена певица и актриса с участия по целия свят. Била е част от Южен синкопиран оркестър, съставен от хора с британски, американски, карибски и западноафрикански произход. Цялата тази група от изпълнители се е занимавала активно с популяризирането на джаз музиката в местните клубове.

Славата на Евелин бързо достига широка известност, а през 1947 г. тя е една от първите чернокожи певици, изпълняващи вариативно шоу в BBC.

Клаудия Джоунс – първият чернокож основател на вестник във Великобритания.

Клаудия Джоунс

Журналист и политически активист, Клаудия достига силно влияние върху британската култура.

Установява се на острова, след като бива депортирана от САЩ заради политическия си активизъм. Сблъскала се с расизма в Англия, тя навлиза в афро-карибско общество. Води усилена борба за равенството между хората и основава Западен африкански вестник (West Indian Gazette.)

Сестра Росета Тарпе, чийто музикален талант изиграва огромна роля в раждането на великия Rock & Roll.

Росета Тарпе

Музикалният й гений се проявява още на 4-годишна възраст, когато започва да свири на китара и да пее госпъл. Росета е един от първите изпълнители, които използват тежките извивки на електрическата китара, а освен това пише и песни, изпълнени със смисъл и душа.

В наши дни нейният талант бива маргинализиран, ала именно тя вдъхновява изпълнители като Елвис Пресли, Джони Кеш и Боб Дилан.

Лилиан Бадер, която бе една от първите чернокожи жени, присъединени към британските въоръжени сили през 1941 г.

Лилиан Бадер

На 9 години Лилиян осиротява. Израснала в манастир, дамата се сблъсква с огромни трудности в намирането на работа поради смесения си произход. Когато избухва Втората световна война, Бадер се включва във военните сили. Няколко седмици след това излиза наяве карибският й произход, след което бива изключена.

Въпреки всички тези неуспехи, Лилиан остава твърдо решена отново да бъде част от военния флот. А когато вижда, че Кралските въздушни сили (RAF) приемат западни индианци, тя се включва отново като първият чернокож човек в помощните военновъздушни сили на жените.

Дороти Дандридж се смята за една от най-талантливите и успешни черни актриси в историята

Дороти Дандридж

Родена през 1922 г., Дороти е известна с тройния си талант – била е актриса, певица и танцьорка. Смятана е за една от най-красивите актриси в Холивуд. След като изиграва главна роля във филма "Кармен Джоунс", славата на Дороти достига световно ниво. Освен всичко, тя е и първата афро-американка, получила номинация за Оскар в категория за главна женска роля. Но постиженията й не стигат дотук. През 1954 г. тя бива първата тъмна красавица, снимана за корицата на списание "Life".

Абсолютно заслужено е да кажем, че Дороти Дандридж проправя път за много чернокожи жени във филмовата индустрия.

Втора част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: buzzfeed.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниПсихологияХранене при...ЛюбопитноСпортАлт. медицинаПатологияСоциални грижиТестовеИсторияФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиДиетиРецептиЛеченияСпециалистиБотаника