Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 странни неща, които са обичайни за папата

10 странни неща, които са обичайни за папата

10 странни неща, които са обичайни за папата - изображение

Само един човек, който е ерген, на възраст над 35 години, кардинал и има докторска степен, може да стане папа. Това е най-високата стъпка в кариерата на католическия свещеник и е невероятно трудно постижима. Тогава защо толкова много хора искат тази работа? Какви страхотни преимущества има папата? Разберете с нас!

Папата има страхотна кола

папомобил

Пaпaмобилът е името на колата, специално предназначена за папата. Преди това, той е бил пренесян от 12 души на специален трон (който също не е лош начин за пътуване), но тъй като технологията напредва с течение на времето тронът бе заменен от кола. Защо автомобилът има толкова особена форма? Вярващите  искат да видят главата на Римокатолическата църква, докато той се движи из града.

Моделът, който се избира, не трябва задължително да бъде скъп и луксозен - настоящият папа Франциск избира по-евтини марки, докато предшествениците му предпочитаха Мерцедес и BMW.

Класове по екзорсизъм във Ватикана

класове по екзорсизъм

Това не е сред големите предимства да си папа, а просто интересен факт. Екзорсизмът е ритуал, признат от католическата църква, и има специални образователни курсове за екзорсистите във Ватикана. Разбира се, не всеки може се обучава на тези курсове, само свещеници. Няма нищо "холивудско" в тях: екзорсистите се научават да извършват ритуали за прогонване на дявола.

Невероятни дрехи и обувки

дрехи и обувки

Infula, zucchetto и mozzetta. Не, това не са ястия от менюто на италиански ресторант, всъщност са част от гардероба на папата. Той има голямо разнообразие от дрехи, а най-често срещаните видове тъкани, използвани за неговите облекла са коприна и кадифе със злато и сребро. Единственият проблем с тези дрехи е, че те не са много добро решение при ветровито време.

За разлика от по-традиционното си облекло, папата има право да носи червени кожени обувки и легендарния "Пръстен на рибаря". Но не всички се нуждаят от този лукс: настоящият папа Франциск носи обикновени обувки и носи пръстен, изработен от сребро и позлатен.

Ватикана е доста богата държава, тъй като тук се събират всички финанси на католическия свят: даренията, доходите от туризма и т.н. Ватикана има достатъчно пари, за да инвестира в индустрията на други развити страни и да купува акции (General Motors и IBM).

 

Ликът на настоящия папа е на монетите

монети

 

Националната валута на Ватикана е еврото, но за тази страна се правят специални монети, върху които има портрет на настоящия папа. Лицето на папата е навсякъде по целия континент на Европа.

Каква гражданство има папата?

Ако човек реши да посвети живота си на служба на Бога, той получава необходимото образование и постепенно се изкачва в кариерата си, за да стане кардинал. След това се избира да стане папа. Но какво гражданство ще има той? Ватиканско, разбира се. На снимката по-горе можете да видите паспорта, който получава всеки нов папа. Но всъщност той му е необходим само за международните дипломатически пътувания, а в страната папата може да използва пластмасовата си лична карта.

Гражданството на Ватикана се предоставя само за времето, когато той служи или работи там, така че ако папата абдикира, той ще получи италиански паспорт.

папата

Да бъдеш глава на римокатолическата църква е много сериозна и отговорна работа, която е много трудна, защото има много неща, които трябва се жертват в името на професията.

Но все пак нека не забравяме, че папата също е човек, който има свой собствен профил в Twitter и футболен отбор.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовини