Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Шефът на Amazon твърди, че първата продажба на сайта била осъществена в България

Шефът на Amazon твърди, че първата продажба на сайта била осъществена в България

Шефът на Amazon твърди, че първата продажба на сайта била осъществена в България - изображение

Amazon е транснационална компания, чиято основна дейност е електронната търговия. Базирана е в Сиатъл, САЩ и е най-големия американски онлайн магазин. Компанията е основана през 1994 г., а сайтът започва да функционира през 1995 г. Днес дейността на Amazon е мащабна – всеки ден тя обслужва стотици хиляди поръчки от целия свят. Но не винаги е било така.

Основателят на компанията Джеф Безос разказва за трудното начало и първата изпълнена поръчка във видеоклип, качен в Youtube. Вероятно ще се изненадате, но тя дошла именно от България.

"През първите няколко месеца, буквално през първите шест месеца, ние получихме само една поръчка – от България. Дори не знаех, че през 1995 г. там имат достъп до интернет, но имаха. И този човек не плати с кредитна карта. Той плати в брой, метод на плащане, който не насърчаваме. Той беше взел две 100-доларови банкноти и ги беше сгънал в мъничко пакетче, което беше поставил в една дискета. Отворил малкото метално капаче и ги пъхнал във вътрешността на дискетата, след което я изпратил по пощата. При дискетата имаше бележка: 'Парите са в дискетата. Митничарите биха откраднали парите, но не знаят английски.' И така, ние отворихме малкото капаче и разбира се там имаше 200 долара. Той беше написал номера на поръчката, а ние изпратихме книгите и всичко беше наред."

За пореден път сте изненадани от българската находчивост, нали? В онези първи години на т. нар. преход /от който все още не сме излезли/ изобретателният български гений е намерил начин да получи това, което желае, преодолявайки митническите ограничения, банките, кредитните карти и разбира се океана. Толкова неща са можели да се объркат, но гениалният план е успял, дискетата е достигнала целта си, а днес историята се е превърнала в легенда.

За framar.bg: Величка Мартинова

снимка: sakshi.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория