Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Човешката психика – ум пълен с изненади

Човешката психика – ум пълен с изненади

Човешката психика – ум пълен с изненади - изображение

Човешкият ум е толкова пълен с изненади, колкото дълбините на океана. Учените постоянно изучават мозъка и научават много за новите модели на поведение. И броят на изненадите нараства! Например, знаехте ли, че колкото по-умен е човек, толкова по-малко приятели има?

Хората с много висок коефициент на интелигентност нямат много приятели

Много отдавна, когато далечните ни предци са ангажирани с лова ,приятелството бе от съществено значение за оцеляването на племето, тъй като беше по-лесно да се ловят мамути заедно. Хората все още се сприятеляват, но не заради ползите.

Скорошно проучване показва, че хората с висок коефициент на интелигентност не се нуждаят от много приятели. Това се случва, защото мозъкът им е зает с решаването на наистина сериозни проблеми и възприема комуникацията като загуба на време.

Изследването доказва, че приятелството влияе положително не само на психологическото състояние, но и на здравословното.

Ето защо понякога е по-добре да оставите книгите и да говорите с интересни хора.

Депресията променя цветовото възприятие

Хората, страдащи от депресия, често казват: "Животът е загубил своите цветове". Това не е просто ярък израз, а истински медицински факт. По време на депресия, ретината става по-малко чувствителна към контрастиращи цветове и пациентите отличават цветовете слабо. Тя работи и по обратния начин: ако сте заобиколени от сиви и бледи цветове, вие сте по-склонни към депресия и меланхолия.

Не се хвалете за вашите планове

Ако решите да започнете нещо ново (например да не ядете след 18 часа, да бягате сутрин или да научите чужд език), никога не казвайте на никого за вашите планове. Нищо лошо няма да се случи. Когато говорите за вашите планове, вашият мозък възприема тази задача като "направена" и е много трудно да го убедите в обратното. Може да звучи като суеверие, но психолозите са доказали, че тази корелация е истина с помощта на сериозни изследвания и проучвания.

Познаването на чужд език ви помага да взимате решения

За да вземате по-добри решения, не е нужно да сте студенокръвни: просто трябва да мислите на чужд език. Учените вярват, че хората често действат емоционално, когато вземат крайни решения. Ако обаче анализирате ситуацията на чужд език, рационалната част от мозъка ви ще се включи, така че вашият подход ще бъде по-добре балансиран и няма да включва прекомерни рискове.

Младите хора по-често страдат от депресия

Изследване показва, че най-нещастните хора в света са тези под 30 години. Мъжете и жените на възраст между 18 и 30 години са по-податливи на безпокойство и стрес. И кой каза, че младостта е най-безгрижното време в живота?

Умората може да е продуктивна

Ако искате да излезете с творческа идея, е по-добре да сте уморени. Креативните мисли често идват при изтощените хора, защото мозъкът им работи по-ефикасно: не отхвърля идеи, които на пръв поглед може да изглеждат луди, които обикновено бихте казали "не".

Чудесна идея може да стане началото на огромен проект. Ето защо добрите идеи често се появяват след дълъг работен ден.

80% от всеки разговор са клюки

По-голямата част от всеки разговор са клюки и този фактор не зависи от пола: мъжете са склонни да клюкарстват точно толкова, колкото и жените. Статистиката е шокираща: 80% от нашите разговори са просто клюки и обмен на информация за приятели и колеги. Но клюките не са толкова лоши: това е важен начин за комуникация. То помага на хората да поддържат социални връзки. Между другото, шимпанзетата също обичат да клюкарстват за близките си.

Можете да си купите щастие

Хората казват, че е невъзможно да си купите щастие. Психолозите обаче опровергават тази информация: можете да си купите усещане за щастие, но не трябва да изразходвате парите си за лични цели, а за вашите близки, приятели или благотворителност. Когато носим радост на другите, подобряваме нашето самоуважение, възприемаме себе си като по-важни и ставаме по-щастливи и по-доволни от нашия живот.

20 секунди са достатъчни за установяване на доверие

За да установите доверие, трябва да прегърнете човек за около 20 секунди. Разбира се, само след като получите съгласието му. Това се случва поради окситоцин, хормон, който се освобождава, когато се чувстваме в безопасност (включително когато сме с близките си), който ни успокоява и релаксира. Така че има още една причина да се прегръщате през дългите зимни вечери!

 80% от мислите ви са отрицателни

Всеки ден средно около 12 000 до 60 000 мисли влизат в главите ни. Нашите мозъци са по-мощни от всеки компютър. Но погледнете какво прекарваме в мислите си: 80% от нашите мисли са отрицателни. И повечето от тези негативни мисли се повтарят всеки ден. Така че всички глупави мисли, които идват в главата ви всеки ден, са абсолютно нормални: това се случва на всички.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноХранене при...СпециалистиИсторияНовиниАлт. медицинаОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеТестовеЗаведенияИнтервютаБотаникаЛеченияОбразование