Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Четири мита за лова на вещици в Салем

Четири мита за лова на вещици в Салем

Четири мита за лова на вещици в Салем - изображение

Повечето от нас свързват Салем с многобройните трибунали, при които "хиляди млади жени са обвинени в магьосничество, настъпва паника в цялата колония, като последната неминуемо води до екзекуцията на тези жени". Макар такова резюме да не е технически невярно, това което се случва в края на 17-ти век, е малко по-различно от идеята, съществуваща във въображението на повечето хора. 

Всички обвинени във вещерство са жени

Общо 6 мъже са обвинени по време на съдебните процеси. Благодарение на известната пиеса на Артър Милър "Crucible", разбираме, че най-известните от тях са Джон Проктър, Джайлс Кори и заместник полицая Джон Уилърд, който след като излага съмнение относно истинността на отправените обвинения е причислен към "виновните".

Всички обвинени са екзекутирани

Доста разпространено е мнението, че при екзекуциите в Салем всички от обвинените във вещерство са изгубили живота си. Разбира се, всяка смърт в този случай е била несправедлива, тъй като виновни не може да има. Но от общо 200 души, които са били обвинени, между 140 и 150 са арестувани. Екзекуциите на над 20 от тях са били действително извършени – останалите са успели да избягат или са били помилвани.

Вещерство

Всички обвинени пледират, че са невинни

Съвсем разумно е да кажем, че никой от обвинените в магьосничество от Салем не е използвал свръхестествени сили или помощ от Дявола, за да напада невинни деца. Титуба е една от известните фигури, които се асоциират с гонитбата на вещици. Тя е била робиня на пастора на града Самюъл Парис, чиято 9-годишна дъщеря се оказва ментално нестабилна.

Титуба е една от обвинените във вещерство, която се признава за виновна. Каква е причината за подобно признание ще остане неизвестно; теориите варират от принуда на пастора до обикновена измама, тъй като нейният случай така и не стига до съд. Останалите четири вещици, които се признават за виновни също са помилвани.

Според някои източници думите на Титуба са: "Дяволът дойде при мен и ме покани да му служа".

Всички са били напълно убедени във вината на задържаните

Салем-паметник

Всъщност далеч не всички хора, запознати с процесите, са били суеверни фанатици. Много от колонизаторите на Масачузетс са се усъмнили във вещерската идея и са изразили опасенията си по време на процесите. През 1702 г., едва десет години по-късно, вече има хора, които официално заявяват, че изпитват вина относно осъдените.

Оцелелите жертви и техните семейства също така получават финансова компенсация, въпреки че официалното извинение от държавата идва чак през 1957 г.

 

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: allthatsinteresting.com
Снимки: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияТестовеЛайфстайл