Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Чарли Чаплин - Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира

Чарли Чаплин - Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира

Чарли Чаплин - Животът щеше да е прекрасен, ако хората просто можеха да те оставят на мира - изображение

На 16 април през 1889 година в Лондон се ражда великият комик Чарли Чаплин. Той революционизира киното, а филмите му "Златна треска", "Модерни времена" и "Хлапето" все още се смятат за задължителни за гледане класически ленти. Сценарист, продуцент, режисьор и най-вече актьор – една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино.

Детството му в Лондон е белязано от бедност и борба за оцеляване. Но Чаплин успява да се издигне и да се превърне във велик артист и всичко това, благодарение на неговия чудовищен талант и скромност. Дори когато става много богат и известен комикът продължава да живее в "треторазрядна стая в хотел".

Бурните му бракове с тийнейджърки – 4 брака и 11 деца, голямата, трудна и последна любов в живота му Уна О‘Нил допълват образа на трагичното и романтично лице на Чаплин.

Ето някои моменти от необикновения живот на легендарния актьор, роден на този ден през 1889 година.

  • Чарли Чаплин е първият актьор, който се появява на корицата на Time Magazine.
  • Любимият му танц е бил тангото, а любимият му спорт – боксът. Обича да чете книги, както й да свири на цигулка.
  • Отношенията на Лита Грей и Чарли Чаплин са основа на романа "Лолита" на Владимир Набоков. Поне така твърди биографът на Чаплин – Джойс Милтън.

Композира музиката на доста от неговите филми

Започвайки със "Светлините на града" през 1931 г., Чаплин е композирал партитури за саундтраците на филмите си. Неговата песен Smile , от лентата "Модерни времена" се превръща в класика. Чаплин печели награда Оскар за най-добра оригинална музика през 1972 г. за композиране на темата за филма "Светлините на рампата". (филмът не е излъчен в САЩ до 1972 г.).

Той е бил перфекционист

Легендарният актьор е бил перфекционист – обичал е да движи почти всичко сам. Финансовата му независимост позволява на комика да отделя години за подготовката на негов филмов проект. Продукциите му се отличават с добре обмислена клоунада, съчетана с патос, вписани в борбата на скитника с противниците му.

Легендарният костюм

Запазената марка на Чаплин – неговият костюм има интересна история. По време на първия му комедиен филм се налага Чаплин да направи импровизация. Докато се приготвя го връхлита гениална мисъл – виснали панталони, огромни обувки, бомбе и бастун.

Опит за покушение

Мнозина не знаят, че актьорът почти е убит от убийците на японския премиер Инукай Цуйоши. На 14 май 1932 г. Чаплин е в Япония по покана на министър-председателя, а първоначалната идея на група морски офицери да убият комикът и така да предизвикат война в Япония, се оказва неуспешна.

Изгнание и награда Оскар за цялостно творчество

През 1952 г. поради предполагаематкомунистическа пропаганда, САЩ отказва повторното влизане на Чаплин в Съединените щати, след като той заминава за Лондон за премиерата на филма "Светлините на рампата". Разгневен, Чаплин се мести със семейството си в Швейцария и се заклева, че никога няма да се върне в Холивуд. Но 20 години по-късно, евентуално, за да компенсира изгнанието си, Академията за филмовите изкуства и науки почита 82-годишния актьор, удостоявайки го с Оскар за цялостно творчество. Чаплин присъства на церемонията и получава ентусиазирани овации. "Благодаря ви за честта да ме поканите тук. Вие сте всички прекрасни, сладки хора."

Смърт и кражба на ковчега му

След няколко микроинсулта Чарли Чаплин умира на Коледа през 1977 г.. Погребан е близо до дома си във Веве, Швейцария. Три месеца след кончината  му, на 2 март 1978 г., вдовицата му Уна Чаплин получава обаждане от полицията, че останките на съпруга й са откраднати.

Ковчегът е изваден от двама емигранти полякът Роман Вардас и българинът Ганчо Ганев с цел изнудване на семейството за пари. Плановете на двамата се провалят, тъй като те са заловени от полицаите. Те признават за престъплението си. Ковчегът на комикът е открит заровен край Женевското езеро.

На него има кръстена планета

През 1981 г. руският астроном Людмила Георгиевна Карачкина, открил повече от 100 малки планети, нарича една от тях на легендарния режисьор: 3623 Чаплин.

Фестивалът Чарли Чаплин

През 60-те години Чаплин и семейството му обичат да прекарват летата си в ирландското селище Уотървил. През 2011 г. градът основава фестивал на името на Чарли Чаплин, който се провежда всеки август. По време на събитието се провежда състезание за късометражно кино. В селището има и бронзова статия на комика, която е издигната в центъра.

Неговият бивш дом в Швейцария е превърнат в музей

На 16 април 2016 г. музей, посветен на живота и работата на режисьора, бе открит в бившия му дом в Швейцария. Музеят е посетен от около 300 000 души през първата си година. Туристите могат да видят неговия дом, Manoir de Ban, в Corsier-sur-Vevey, край езерото Женева.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: mentalfloss.com; pinkvilla.com

Снимки: edition.cnn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпорт