Цял живот сме пили уискито си грешно, според ново проучване
Както всички добри ентусиасти и ценители на уискито ще ви кажат, капка вода в чашата ви подобрява миризмата и вкуса на златната течност. С помощта на леко неконвенционалната употреба на компютърни симулации, учените вече могат да обяснят защо точно една капка вода помага за плътността на спиртното питие.
"Вкусът на уискито е свързан главно с т. нар амфипатични молекули, които се състоят от хидрофобни и хидрофилни части", обяснява Бьорн Карлсон, съавтор на изследването, публикувано в Scientific Reports. Това основно означава, че едната страна на "вкусовите" молекули в уискито бива привлечена от водата, а другата е отблъсквана от нея. Оказва се, че тази двустранна структура в една такава молекула, известна като гуаиакол, има основно влияние върху вкуса на любимото ни питие.
Гуайаколът обикновено се среща в шотландското уиски и е причината зад този отличителен вкус, толкова обичан от ценителите. Използвайки компютърни симулации на смеси от вода и етанол с добавен гуайакол, изследователите успяват да видят как различните концентрации на двете течности променят поведението на ароматичните молекули в разтвора.
Те установяват, че гуайаколът е по-вероятно да се свърже с алкохолните молекули. Когато алкохолната концентрация е 70% или повече, както е при първата бъчва, тези алкохолни молекули с гуайокол имат тенденция да се задържат някъде около средата на течността, запазвайки аромата на повърхността.
При добавянето на повече вода, например при бутилиране, когато концентрацията е намалена до около 45%, молекулите на алкохола са склонни да се разпространяват повече, което означава, че повече от гуайакола се носи на повърхността.
"Това предполага, че в чаша уиски, гуайаколът ще бъде близо до повърхността на течността, което допринася за миризмата и вкуса на питието", казва още Ран Фридман, съавтор на изследването. Ефектът не спира до там. "Интересното е, че продължителното разреждане до 27% довежда до увеличаване на гуайакола."
Това от своя страна води до по-добрия вкус, нещо, което ентусиастите можеха да ви кажат и преди. Докато разтварянето на питието до 27 % може да звучи слабо за някои, дегустаторите на уиски го правят понякога дори до 20 %.
Източник: iflscience.com
Снимка: esquire.com
По статията работи: Елиза Трайкова
Коментари към Цял живот сме пили уискито си грешно, според ново проучване