Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Цял живот сме пили уискито си грешно, според ново проучване

Цял живот сме пили уискито си грешно, според ново проучване

Цял живот сме пили уискито си грешно, според ново проучване - изображение

Както всички добри ентусиасти и ценители на уискито ще ви кажат, капка вода в чашата ви подобрява миризмата и вкуса на златната течност. С помощта на леко неконвенционалната употреба на компютърни симулации, учените вече могат да обяснят защо точно една капка вода помага за плътността на спиртното питие.

"Вкусът на уискито е свързан главно с т. нар амфипатични молекули, които се състоят от хидрофобни и хидрофилни части", обяснява Бьорн Карлсон, съавтор на изследването, публикувано в Scientific Reports. Това основно означава, че едната страна на "вкусовите" молекули в уискито бива привлечена от водата, а другата е отблъсквана от нея. Оказва се, че тази двустранна структура в една такава молекула, известна като гуаиакол, има основно влияние върху вкуса на любимото ни питие.

Гуайаколът обикновено се среща в шотландското уиски и е причината зад този отличителен вкус, толкова обичан от ценителите. Използвайки компютърни симулации на смеси от вода и етанол с добавен гуайакол, изследователите успяват да видят как различните концентрации на двете течности променят поведението на ароматичните молекули в разтвора.

Те установяват, че гуайаколът е по-вероятно да се свърже с алкохолните молекули. Когато алкохолната концентрация е 70% или повече, както е при първата бъчва, тези алкохолни молекули с гуайокол имат тенденция да се задържат някъде около средата на течността, запазвайки аромата на повърхността.

При добавянето на повече вода, например при бутилиране, когато концентрацията е намалена до около 45%, молекулите на алкохола са склонни да се разпространяват повече, което означава, че повече от гуайакола се носи на повърхността.

"Това предполага, че в чаша уиски, гуайаколът ще бъде близо до повърхността на течността, което допринася за миризмата и вкуса на питието", казва още Ран Фридман, съавтор на изследването. Ефектът не спира до там. "Интересното е, че продължителното разреждане до 27% довежда до увеличаване на гуайакола."

Това от своя страна води до по-добрия вкус, нещо, което ентусиастите можеха да ви кажат и преди. Докато разтварянето на питието до 27 % може да звучи слабо за някои, дегустаторите на уиски го правят понякога дори до 20 %.

Източник: iflscience.com

Снимка: esquire.com

По статията работи: Елиза Трайкова 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети