Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Хранене с шише - митове и факти

Хранене с шише - митове и факти

Хранене с шише - митове и факти - изображение

Ето какво трябва да знаете, за да различавате фактите от митовете, когато става въпрос за хранене с шише при бебетата.

МИТ

Не всяко бебе може да се храни от шише

ФАКТ

Много родители изпитват тревожност, тъй като детето им отхвърля всяка бутилка, която му дават. А това наистина е способно да изкара една кърмеща майка от кожата й, ако тя се подготвя да започва работа.
"Често обаче родителите забравят да дадат нужното време на бебето, за да свикне с новия метод на хранене." – казва доц. Кати Фераро, диетолог, специалист по хранене на бебета.

"Кърмещите майки, които ще започват работа, е нужно да си оставят прозорец от около 3-4 седмици, в който да хранят децата си спорадично с шише, за да може да го приеме постепенно, без да се стресира." – разяснява Фераро.

МИТ

Ползвате или кърма, или сухо мляко, но никога двете

ФАКТ

Често изборът между майчино и сухо мляко се възприема като толкова краен, че някои родители смятат смесването на двата типа за животозастрашаващо.

Всъщност много деца по света се хранят комбинирано. Няма нищо лошо в това бебето да приема както кърма, така и сухо мляко.

Най-голямото предимство на смесеното хранене е, че мъниците могат да се възползват от майчиното мляко достатъчно дълго, но и да си набавят всички микроелементи от изкуственото мляко, които с времето намаляват в кърмата.

А плюсът за майката е, че има своята свобода да остави детето на таткото, бабата или дядото за повече от час.

МИТ

Шишетата се мият трудно

ФАКТ

За майките и бащите, които се опитват да опростят всяка част от ежедневието си максимално, може би миенето на шише звучи някак трудно. За тези, които си имат миялна машина обаче това не бива да представлява никакъв проблем, тъй като домакинският уред върши цялата работа. А за тези, които нямат такъв лукс, могат лесно да се сдобият със стерилизатор за микровълнова фурна. Той ефективно убива всички бактерии само за минути.

МИТ

Храненето, с каквото и да е шише, причинява колики

ФАКТ

Една от водещите теории, търсеща причините за бебешките колики, се концентрира върху нарушеното храносмилане, което си причинява от въздушните мехурчета, получени по време на хранене с шише.

Не всички шишета обаче са направени еднакво. Единствените биберони, клинично доказани, че намаляват коликите, са тези, които работят с ВЕГА система. Тези бебешки бутилки наистина функционират продуктивно, благодарение на вътрешната си вентилационна система, която елиминира отрицателното налягане и въздушните мехурчета.

МИТ

Ползват се само бебешки шишета, докато детето навърши годинка

ФАКТ

Веднага след като навърши шест месеца, малчугана вече може да бъде хранен с лъжичка. Това дори би насърчило детето да бъде по-независимо и да иска да се храни сам.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаДиетиЗдравни съветиЛайфстайл