Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Фотограф снима с дрон, за да покаже разделението между бедни и богати

Фотограф снима с дрон, за да покаже разделението между бедни и богати

Фотограф снима с дрон, за да покаже  разделението между бедни и богати - изображение

Джони Милър е фотограф, който винаги е изтъквал в своите произведения градски, културни и социални въпроси. В проекта, озаглавен Unequal Scenes фотографът визуализира социалните и икономическите различия по света с помощта на дрон. Целта на проекта е да представят възможно най-обективно глобалните проблеми на неравенството и да се привлече общественото внимание към него чрез изкуството на фотографията.

Представяме ви най-забележителните снимки, направени от Джони Милър от птичи поглед.

Всичко започва, когато Милър се премества в Кейптаун, Южна Африка от САЩ през 2012 г., за да учи антропология. Няколко години по-късно той заснема стотици снимки с дрон, за да покаже контраста между бедните и богатите квартали в Мексико, Индия, Танзания, Кения и др.

През 2011г. Милър печели стипендия и избира да учи магистратура в ЮАР. По време на обучението си той започва да се интересува в детайли от пространствено планиране и архитектура на града и по специално по времето на апартейда.

Кейптаун, Южна Африка

Кейптаун

По време на апартейда са създадени редица пътища, буферни зони и други бариери в различни градове на Южна Африка, за да се разделят хората по раса. Въпреки че апартейдът приключва през 1994 г., много от тези бариери и различия между бедните и богатите селища все още са очевидни в тази част на света.

Кейптаун

"Коренните различия в начина на живот на хората понякога не се виждат от земята. Драматизмът на снимките от въздуха е и във възможността да видим ситуацията от друга нова перспектива. Когато погледнем надолу от височина няколкостотин метра може да забележим шокиращи сцени на неравенство", споделя той.

Мумбай, Индия

Мумбай

Мумбай, известен още като Бомбай е най-претъпканият град в Индия с население от около 22 милиона.

Мумбай

Мумбай е град на противоречията, където крайната бедност съществува заедно с крайното богатство. Dharavi slum е един от най-известните квартали в света, почти изцяло създаден от сив бетон.

Мумбай

Според последните данни, процентът на хората, живеещи в квартали, се оценява на 55% от населението на Мумбай.

Мексико Сити, Мексико

Мексико сити

Мексико е най-гъсто населеният град в Северна Америка. Градът се бори с много социални, икономически и екологични проблеми. На последната снимка можете да видите частно училище в богат квартал, който разполага с тенис, баскетбол и добре поддържан басейн, а в съседство има само едно странно футболно игрище.

Дар ес-Салаам, Танзания

Танзания

Дар ес-Салаам се смята за най-бързо развиващият се град в Африка, който се очаква да достигне 6,2 милиона до 2025 г. Снимките, ясно показват, че богатството е съпоставено с огромни райони с ниски доходи.

Найроби, Кения

Найроби

Острите линии, разделящи богатите и бедните, са нещо нормално в Найроби. Най-големият квартал се нарича Кибера - къщите са направени от смес от кал и калай. Първата снимка илюстрира как един пътнически влак преминава през бедняшки квартал два пъти на ден, на по-малко от един метър от домовете на хората.

Найроби

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСнимкиПсихология