Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Феномен: Маймуни се опитват да правят секс с елени в Япония

Феномен: Маймуни се опитват да правят секс с елени в Япония

Феномен: Маймуни се опитват да правят секс с елени в Япония - изображение

В началото на годината светът беше шокиран и възмутен, след като се появиха доказателства, че мъжка снежна маймуна, макар и неуспешно, се опитва да се сноши с женски петнист елен на японския остров Юкушима.

Е, преди няколко дни друг научен екип е заснел как женски маймуни се опитват да установят полов контакт с мъжки елен в друга част на страната.

Снежните маймуни, които са известни още като японски макаци, живеят в един хабитат с петнистите елени, тъй като последните са привлечени от хранителните остатъци, захвърлени от маймуните на земята.
Учените са виждали как маймуните почистват елените и дори ги яздят, но опитите за сексуален акт са нещо ново.

Изследователите смятат, че мъжкият макак, хванат в действие на о. Якушима, е индивид с нисък статус в групата, който не може да си намери женска, поради което се опитал да освободи натрупаното сексуално напрежение със сърничката, която се оказала неподготвена за тази афера.

Но да си вадим генерални заключения за подобно междувидово поведение въз основа само на един пример, е трудно и немислимо. Поради тази причина изследователи от Канадския университет в Летбридж решили да съберат повече информация, като наблюдават групите животни в Миноо, централна Япония.
Учените вече знаят, че възрастните женски макаци изпитват подобни позиви – те често се опитват да съблазнят, както мъжки, така и други женски маймуни, скланяйки ги към секс и дори възсядайки ги.

След появата на случаи, в които женски маймуни възсядат мъжки елен, екипът решил да сравни двата поведенчески модела и да провери дали те наистина са със сексуална насоченост.

"Това е първото количествено проучване на хетероспецифично сексуално поведение между нечовешки примат и неприматен вид," пишат учените в своя доклад.

След като те преброили 67 подобни опита между две женски маймуни и 258 възсядания на женски маймуни върху елени, учените идентифицирали 25 "успешни" акта, определени от броя на възкачванията: три или повече за период от 10 минути.

Дванадесет от тях са се случили между маймуни, а останалите 13 – между маймуни и елени. "Заиграването" отнемало между няколко минути и два часа.

В повечето случаи елените се държали сякаш не им пука – просто си стояли и дори продължавали да ядат. Само няколко се опитали да свалят разгонените маймуни от гърбовете си.

След като анализирали това специфично междувидово поведение, учените заключили, че няма значима разлика между заигравката между маймуна с маймуна и маймуна с елен. Това означава, че наистина става дума за сексуално взаимодействие. Но остава въпросът защо го правят макаците? Отговорът е разочароващ – учените все още не знаят.

Хипотезата на изследователите е, че причините може да са няколко или съвкупност от няколко. Възрастните женски може би упражняват движенията, подготвяйки се за истинското полово сношение с мъжки представители на вида си. Другото възможно обяснение е, че освобождават сексуалното напрежение, тъй като не могат да си намерят партньор.

Възможно е всичко да е в резултат от прилива на хормони, тъй като женските маймуни имат предпочитания към гениталната стимулация и решават да си доставят удоволствие с непредставляващия никаква опасност елен, тъй като мъжките маймуни са потенциално опасни.

Учените отбелязват още, че огромният брой междувидови взаимоотношения може да се дължат на наблюдаваната област – регион от национален парк, където служителите предоставят на животните храна по два пъти на ден, за да предотвратят навлизането на маймуните в близкия град.

Но освен повишената честота на наблюдаваните актове, учените не смятат, че хората са виновни за междувидовия сексуален контакт, тъй като двата вида живеят заедно и в други части на страната.

"Бъдещите наблюдения на този обект ще ни подскажат дали тази специфична групова сексуална аномалия е инцидентна или началото на културно поддържан феномен," пишат още авторите на изследването, публикувано в Archives of Sexual Behavior.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com
Снимки: nationalgeographic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияРецептиАнкетиПсихологияНаправления в медицинатаЗдравни съветиТестовеЗдравни проблемиОрганизацииФизиологияСпециалистиХранене при...Социални грижиЛеченияАлт. медицинаБотаникаСпорт