Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени ще възкресяват изчезналите преди хилядолетия мамути

Учени ще възкресяват изчезналите преди хилядолетия мамути

Учени ще възкресяват изчезналите преди хилядолетия мамути - изображение

Въпреки че група учени се изказват против възкресяването на изчезнали древни видове, група специалисти отцепници от Харвардския университет обявиха, че се опитват да върнат към живот косматия мамут.

Екипът оповестил своите намерения да възкреси тези чудовища от изчезналата преди хиляди години мегафауна тази седмица на годишната среща на Американската асоциация за напредък в науката в Бостън. Те обяснили, че целта им е да използват CRISPR – известния инструмент за редактиране на гени – за да създадат "ембриони, хибриди между слон и мамут".

Както се съобщава в медиите, екипът все още е на клетъчно ниво в опитите си и експериментират с различни комбинации на гени на слон и мамут. Ембрионите все още не са създадени, но според ръководителя на проекта това ще се случи в рамките на две години.

Въпреки това ще изминат "много години" преди някой от тези древни зверове да получи разрешение или дори да е способен да се развие и превърне във възрастен индивид.

Това безсъмнено означава, че когато пораснат напълно, тези създания няма да бъдат истински мамути, а хибриди – космати, пухкави слоноподобни същества, ако разбира се ембрионите бъдат създадени с гени от видове, обитавали високите ширини.

Въз основа на базисните гени, възкресените същества ще изглеждат по-скоро като слонове, отколкото като отдавна изчезналите им братовчеди, но те също така имат по-малки уши, значителен слой подкожна мазнина и кръв, адаптирана към студени климатични условия. Това предполага, че създанията ще бъдат отглеждани на север, подобно на предците им.

Това е едно добро начало на Плиоценски парк /точно като Джурасик парк/. Ако този експеримент завърши с успех, човечеството ще възкреси същество, чиито предци са изчезнали преди 4 500 години.

За да превърнат ембрионите в истински огромни мамути, екипът отбелязва, че ще използва изкуствена утроба, вместо имплантирането им в сурогатна майка слоница. Към момента този метод все още не е изпитан и учените не могат да са сигурни на 100%, че ще проработи, но те се надяват да успеят, за да не поставят в опасност нито един слон, тъй като те са изчезващ вид.

Проектът повдига някои етични въпроси особено от гледна точка на хората, които смятат, че не е редно да връщаме към живот огромно същество в съвременна среда. Никой не знае как днешните животни ще реагират, когато видят мамут, крачещ през гората.

Все пак фактът, че учените са стигнали толкова далеч в био-експертизата, е вдъхновяващ, но и малко плашещ. Надяваме се, че  експериментите с майката природа няма да се обърнат срещу нас и да се повтори сценария от филмите Джурасик парк.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория