Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени разчетоха писмо, написано от монахиня, обладана от Дявола

Учени разчетоха писмо, написано от монахиня, обладана от Дявола

Учени разчетоха писмо, написано от монахиня, обладана от Дявола  - изображение

Мистериозно писмо, написано преди повече от 300 години от сицилианската монахиня Мария, която твърди, че е била обладана от Дявола, най-накрая е разчетено. Учени от музея „Лудум“ в Сицилия изобретяват специален алгоритъм, за да разберат какво е тайнственото съдържание.

Сестра Мария Кросифиса Консесионе е била 31-годишна монахиня, която е обитавала манастира "Палма ди Монтекиаро" в Сицилия. Според историците на 11 август 1676 г. тя е намерена на пода на килията си, а лицето и било покрито с мастило. В ръцете си тя държала писмо с текст, който е сложна комбинация от символи и букви. Тя твърди, че е написала писмото, което и е диктувано от самия Сатана, който се опитал да я откаже от Господ и тя да премине на страната на Злото.

монахиня

Посланието е само 14 реда, но затрудняването с разчитането му през годините е вследствие на архаичните букви и символи.

Екипът използва разузнавателен софтуер, който да разкрие мистерията. Те преглеждат и анализират историческите записи на монахинята и нейния живот, за да научат повече и за нейното психическо състояние.

"Когато се работи по разчитането на исторически текст не е редно да се игнорира профила на писателя. Трябваше да знаем колкото е възможно повече за сестра Мария", споделя Даниел Абате, който е директор на музея.

Той допълва, че когато са разглеждали писмото според тях то е било написано със съкращения. Те са на мнение, че монахинята е създала нови думи, от стари азбуки, които знае.

Ние спекулирахме, че сестра Мария създаде нов речник, използвайки древни азбуки, които може би е знаела“ , заявява Абата. Те решават да тестват предложенията си със специално разработен софтуер. Откриват, че писмото на монахинята съдържа комбинация от думи от древни азбуки от гръцки, латински, арабски и др.

ръкопис

Учените анализират как са подредени буквите и думите и успяват да създадат алгоритъм за дешифриране.
"Мислехме, че можем да излезем с няколко думи, които имат смисъл, но се оказа, че е владеела езика си доста добре. Те стигат до заключението, че посланието е по-пълно от очакваното.

Според грубия превод в текста пише, че за Светата троица се говори като за „умряла“.

Пише още, че „Господ смята, че може да проповядва морал, но системата му не работи за никого, може би Стикс е права“.

В гръцката и римската митология Стикс е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес. Това е реката на омразата, разделяща неземния свят от света на живите.

река Стикс

Екипът установява от почерка на сестра Мария , че тя всъщност страда от шизофрения или биполярно разстройства. 

"Образът на дявола често присъства при подобен вид състояния. Научихме от историческите записи, че всяка нощ тя крещяла и се борила срещу Дявола“, допълва Абата.

В онези времена обаче Църквата приемала писмото като вид доказателство, че тъмните сили съществуват, а монахинята се превръща в героиня, която успява да се опълчи, не срещу кой да е, а самият Дявол.

източник: livescience.com

снимки: ancient-origins.net

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория