Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените най-накрая откриха гена, отговорен за нашето шесто чувство!

Учените най-накрая откриха гена, отговорен за нашето шесто чувство!

Учените най-накрая откриха гена, отговорен за нашето шесто чувство! - изображение

Изследователи от Америка твърдят, че са открили гена за "интуиция", която излиза извън рамките на основните пет сетива за вкус, мирис, допир, зрение и слух.

Откритието е направено с помощта на две млади пациентки с рядко генетично неврологично заболяване, които имат мутация в гена "Piezo2", засягащ тяхното осъзнаване на тялото.

Проприоцепция ...

Известна още като осъзнатост за тяло, проприоцепцията е нашето шесто чувство, което е свързано с чувството за допир, на организма и способността му да изпълнява координирани движения.

Това е чувство, което мозъка ви използва, за да разбере къде се намира вашето тяло в пространството.

Когато от пътна полиция поискат от един пиян човек да докосне с пръст върха на носа си, те тестват чувството му за проприоцепция.

Ново проучване показва, че чувството на проприоцепция може да има генетична основа.

Откритието е направено с помощта на две млади пациентки - на възраст от 9 и 19 - с рядко генетично неврологично заболяване, които имат мутация в гена "Piezo2", засягащ тяхното осъзнаване на тялото.

Изследователите правият серия от тестове с пациентките и контролна група. Любопитното е, че със завързани очи, двете пациентки са напълно в състояние да ходят без да падат. Но с отстранена превръзка на очите, те са напълно неспособни да ходят нормално. Пациентките изпълнят и друга задача, в която трябва да преместят своя показалец от носа си към мишена, поставена пред тях. В тази задача те се провалят със завързани очи и се справят добре с развързани. След това изследователите държат ръцете им, местейки ги нагоре или надолу, а те имат задачата да посочат посоката. Със завързани очи те не могат да определят правилно; без превръзка на очите, съвсем естествено, те могат да определят това, поглеждайки.

Резултатите показват, че пациентките, които носят мутации в гена PIEZO2 са "сензорно слепи," т.е. техните неврони не могат да засекат докосване или движенията на крайниците им.

Здравите индивиди разчитат на това чувство при изпълняването на различни задачи, като свиренето на пиано, смяна на предавките на колата или писането на клавиатура. Извършването на всички тези неща изисква осъзнаването на собствените крайници в пространството. При пациентките липсва това инстинктивно съзнание, но те са в състояние да компенсират до голяма степен това, наблюдавайки своите крайници.

Те могат да чувстват болка, сърбеж, температура и нежно сресване, но са особено чувствителни към някои видове докосване.

За целта на проучването учените повтарят всички тестове с пациентките, този път с помощта на магнитно-резонансна машина. Така те откриват, че мозъците на здравите хора показват активност в област от мозъка, свързана с физическите усещания, което липсва при мозъците на млада жената и момичето. Вместо това, когато изследователите сресват окосмената кожа на пациентките, учените засичат мозъчна активност в различна област, свързана с емоционална реакция на допира. Това показва, че те не биха могли физически да почувстват четката, но имат нещо като емоционална реакция на нейното докосване.

Резултатите установяват, че Piezo2 е генът за докосване и проприоцепция при хората.

Единият от изследователите, провели проучването, твърди, че резултатите твърдо хвърлят светлина върху ролята на гена в общата популация. "Всичко това е в съответствие с това, което сме виждали в животинските модели, и то просто има смисъл."

"Това, което е забележително за тези пациенти е как нервните им системи компенсират липсата осъзнатост за допир на тялото" - казват още учените.

Източник: onedio.co; главна снимка: 1080.plus;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСпециалистиПсихологияЛюбопитноИнтервютаИзследванияСпортАлт. медицинаКлинични пътеки