Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените вече знаят защо има десничари и левичари и причината не е в мозъка

Учените вече знаят защо има десничари и левичари и причината не е в мозъка

Учените вече знаят защо има десничари и левичари и причината не е в мозъка - изображение

Повечето от нас са десничари, но до 15 % от населението на земята са левичари. Защо се случва така? Дали това е нещо, на което с времето се учим да отдаваме преференция или е нещо, свързано с неврологичната ни система и ни е заложено още от самото раждане? Наистина ли левичарите са по-лоши от останалата част от човечеството или това са само спекулации?

Според едно ново изследване, определено преференцията към дясна или лява ръка не е свързана с нашите мозъци или неврологично развитие. Всъщност изглежда, че това ни е заложено в биологичните механизми още преди да се родим, но под формата на конкретен вид генна активност в гръбнака, не в мозъка.

"Нашите данни предполагат гръбначно, не кортексово начало на полусферните асиметрии," твърдят авторите на прочуването в своята статия.

Екипът от учени от Германия, Холандия и Южна Африка внимателно е проследил генната активност, която протича в развиващия се гръбначен стълб на растящите в утробата на майките си бебета, между осмата и дванадесетата седмица от бременността.

Дълго време се смяташе, че генната активност в мозъка, в зависимост от това коя полусфера е по-активна, определя дали някой ще е десничар или левичар. Въпреки това, въз основа на дейността в тези протогръбначни стълбове, се стигна до заключението, че съществува асиметрия, на която преди не е било обръщано внимание.

Тази новооткрита дейност се случва много преди онази част на мозъка, която отговаря за движението – моторния кортекс – всъщност да се свърже с гръбначния стълб. Изглежда тя се концентрира в частите на гръбначния стълб , които отговарят за предаването на електрическите импулси към ръцете, краката и стъпалата и тази асиметрия определя дали човек ще пише с дясната или с лявата си ръка.

Нещо повече, екипът всъщност е открил какво причинява тази асиметрия. Тя не е повлияна от обикновени наследени генетични мутации или особености, а от факторите на околната среда – неща, които влияят върху бебето, докато то расте в утробата на майка си.

Въпреки че все още не е ясно какви са тези /епигенетични/ фактори, възможно е те да променят начина, по който ензимите действат около развиващото се бебе, което на свой ред променя как гените им се проявяват. Това в последствие влияе върху симетрията на генната активност, която протича в гръбначния стълб.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

2.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно