Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Тези тунели в Бразилия са прокопани от огромни праисторически ленивци

Тези тунели в Бразилия са прокопани от огромни праисторически ленивци

Тези тунели в Бразилия са прокопани от огромни праисторически ленивци - изображение

Огромните животни, които са господствали на Земята преди появата на Хомо сапиенс са оставили след себе си в Южна Америка не само кости, но и огромни дълги тунели.

Учени като Хайнрих Франк и Амилкар Адами преоткриха тези тунели през последното десетилетие. Те предизвикаха серия от научни изследвания, чиято цел бе да обяснят и открият повече информация за тези невероятни подвизи на животинското инженерство.

Палеобърлоги

"За повечето фосилни гръбначни животни разполагаме само с кости и никаква информация за начина им на живот, поведението им, дали са живеели сами или на групи и т.н. В палеонтологията много рядко се открива подобна информация за изчезналите видове," казва професор Франк. "Това е основната причина защо палеобърлогите са толкова значими. Освен това, те ни дават малко повече информация за разпространението и числеността на определени животни с различни навици."

Съществува голямо разнообразие от комплекси от палеобърлоги, някои от които се състоят от един единствен тунел, а други от над 25. Много от тунелите са пълни със седименти, но почти 50 могат да бъдат проучени. Учените са разделили тунелите на три вида спрямо техните размери: 0.8 м, 1.2 м и 2 м, които могат да се простират до 60 м. Трудно е да предположим какъв е броят на тунелите, тъй като теренът се е променил значително през хилядолетията.

Досега са открити над 2 000 бърлоги, включително и една от миналата сряда. Учените вярват, че те са прокопани преди 10 или 8 хиляди години, въпреки че не могат все още да ги датират с точност. Вероятно за целта палеонтолозите ще използват минерални депозити или органичен материал, открит в тунелите, но това все още предстои да бъде направено.

Гигантски праисторически ленивец

Размери на праисторическия ленивец

Палеобърлогите вероятно са прокопани от гигантски ленивци като видовете Glossotherium и Scelidotherium, които са обитавали американските континенти от Плиоцена до късния Плейстоцен. Друго възможно обяснение е тунелите да са бърлоги на гигантски броненосци. Когато са направени тези тунели, регионът е бил много различен. По онова време амазонските дъждовни гори представлявали обширни савани, гъмжащи от различни огромни животни, принадлежащи на т. нар. мегафауна – като мастодонти, гигантски броненосци и ленивци.

Първите палеобърлоги са открити в Аржентина в края на 20-те години на миналия век, но интересът към тях се пробудил едва, след откритията на бразилските археолози.

Надяваме се, че в близко бъдеще учените ще могат да ни предоставят повече информация за тези тунели и съществата, които са ги прокопали.  

източник: iflscience.com

снимки: iflscience.com; devianart.com; prehistoric-wildlife.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИстория