Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Състезания по ядене на люти чушки - израз на парещата любов към зеленчука

Състезания по ядене на люти чушки - израз на парещата любов към зеленчука

Състезания по ядене на люти чушки - израз на парещата любов към зеленчука - изображение

За някои хора добавянето на люти чушки към ястието го разваля напълно, докато за други пикантните зеленчуци са необходима съставка към всяко ядене.

За трети върховното удоволствие представлява откриването на най-лютите чушки в света и консумирането им по време на състезания.

Червени люти чушкиВъпреки увеличаващия се брой ентусиасти инцидент преди няколко дни доказва потенциалните тежки последици от подобни състезания. След като мъж изяжда най-лютивата чушка на света, носеща името Carolina reaper, започва да изпитва много силно главоболие, което е причинено от рязкото свиване на кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кръв. Това е първият случай, в който подобни физически изменения се свързват с консумацията на лютиви чушки.

Защо хората участват в състезания по ядене на люти чушки?

Според Чили Дейв, член на Клифтънския Чили Клуб, изключително лютите чушки водят до приятно парещо усещане, което всъщност не причинява вреда, а само заблуждава сетивата.

Как реагира тялото на лютите чушки?

За разлика от бозайниците, птиците не могат да вкусят капсаицина – химичната съставка, която причинява чувството на парене при хората. Поради това крилатите животни не избягват растението, като по този начин се подсигурява равномерното разпределение на семената на зеленчука.

Диетологът Уил Хокинс е съгласен с Чили Дейв, че парещото усещане, което причинява капсаицинът, е илюзия. Химичната съставка предизвиква реакция в рецепторите, които отговарят за болката, създавайки впечатлението, че устата и устните ни парят. Самата люта чушка обаче не предизвиква изгаряния.

Приятел или враг е лютата чушка?

Този вид зеленчук има няколко полезни въздействия върху човешкия организъм като ускоряване на метаболизма и понижаване на кръвното налягане.

Тогава защо някои хора почервеняват, започват да се потят и дори понякога повръщат след консумация на пикантните чушки?

Жълти люти чушкиСпоред биолога Брус Браянт реакцията на организма може да бъде обяснена като отговор на усещането за изгаряне, което причинява капсаицинът.

Чили Дейв също споделя, че любовта му към лютивата храна не е съвместима със стомашната му язва. Дори се е наложило да бъде хоспитализиран за седем дни след едно от състезанията, в които е участвал.

Расте ли популярността на състезанията по ядене на люти чушки?

Карл Муцио, които организира фестивала Fiery Foods UK, твърди, че с всяка година броят на участници и зрители се увеличава значително.

Членовете на Клифтънския Чили Клуб, който има близо 150,000 последователи в YouTube, признават, че популярността на състезанията нараства стремглаво. Най-голямата публика, която успяват да съберат досега, възлиза на почти 20,000 души.

Въпреки желанието на хората да се подложат на екстремния спорт, включващ консумацията на огромни количества люти чушки, организаторите на събития вземат предпазни мерки в случай на инциденти. Карл Муцио потвърждава, че има лекарски екипи на всеки един фестивал, ако лютите зеленчуци окажат лошо въздействие върху някого.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bbc.com
Снимки: pixabay.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаникаНовиниСпортСоциални грижиСпорт и туризъмЛайфстайлНормативни актовеСнимкиДиетиХранене при...