Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Съпруга на един президент и майка на друг - Барбара Буш почина на 92 години

Съпруга на един президент и майка на друг - Барбара Буш почина на 92 години

Съпруга на един президент и майка на друг - Барбара Буш почина на 92 години - изображение

"В края на живота си няма да съжалявате, че не сте взели някой изпит, че не сте спечелили още едно дело или не сте направили повече бизнес сделки. Ще съжалявате най-много за времето, което не сте успели да прекарате със съпруга си, децата си, приятелите и роднините", споделя в интервю преди години бившата първа дама на Америка Барбара Буш, която напусна този свят на 92-годишна възраст.

Барбара Буш

"Барбара беше като камък, когато ставаше дума за здравословното й състояние. Никога не се притесняваше за себе си, а за близките си. Тя никога не се е страхувала от смъртта, напротив, обичаше често да казва: "Знам, че там горе има велик Бог и не се притеснявам", се посочва в изявление по повод нейната кончина.

Барбара Буш

В последните си мигове любящата майка, съпруга и баба е била "заобиколена от семейството, което обожаваше, и благодареше за многобройните послания и особено молитвите, които получаваше от целия свят." 

Според нейната внучка Джена Буш Хейгър през последните дни нейната баба е била в приповдигнато настроение и дори се е наслаждавала на чаша бърбън в понеделник вечер, докато е била на гости с приятели.

Джордж Буш и Барбара Буш
 

Бившата първа дама винаги е отбелязвала, че приоритет са нейните деца и грижите за дома, отколкото да помага на съпруга си в управлението на страната.

"Не се навъртам около кабинета му, както и и той не се намесва в моето домакинство", с усмивка споделяше г-жа Буш.

семейството на Барбара Буш

"Трябва да обичате децата си самопожертвователно. Трудно е, но това е единственият начин."

През януари тази година Барбара и Джордж Буш старши отбелязаха 73 години брачен живот. Това е най-дългият брак в историята на САЩ на "първите двойки". Двамата се запознават, когато Барбара е само на 16 години. Любовта им пламва след един танц в кънтри клуб, а три години по-късно сключват брак. Съпрузите имат общо 6 деца, сред които Джордж У. Буш, който е президент на САЩ в периода 2001- 2009 година.

Многократно Барбара Буш е заявявала, че бракът й с Джордж Буш е оцелял през годините, защото и двамата са били истински влюбени.

"Макар и вече да съм стара, аз все още съм влюбена в човека, за когото се омъжих преди 73 години. Джордж Буш ми даде светът. Той е най-добрият, внимателен и любящ мъж и съпруг“, разкрива тя.

Джордж и Барбара Буш

В реч през 1985 г. тя си припомня стресът от създаването на семейство, докато е омъжена за мъж, чиито амбиции го отвеждат от тексаските петролни полета до Конгреса и последващите влиятелни политически позиции до момента, в който той става президент на Америка.

"Това беше много труден период за мен – дните бяха дълги, а годините кратки. Всичко се стовари изведнъж - памперси, детски болести, неделно училище и църква, часове по подготовка на домашна работа и всички тези непланирани "състезания" до спешното отделение на болницата. Да, по пътя съм имала и неприятни мигове - не много, само няколко, но те ме направиха, това което съм", спомня си г-жа Буш.

"Получих най-добрата работа в Америка", пише тя в мемоарите си от 1994 г., описвайки времето, прекарано в Белия дом. "Всеки един ден беше интересен, поучителен и забавен."

През годините като първа дама на САЩ нейните каузи са свързани най-вече с  насърчаването на грамотността и четенето на книги. През 1989 г. тя основава фондация "Барбара Буш", чрез която насърчава родителите да четат на децата си.

Барбара Буш с деца

Г-жа Буш вярваше, че справянето с неграмотността би разрешило множество социални проблеми като бездомните и бременните тийнейджъри и би предотватило появата на болести като СПИН.

"Знам, че рано или късно ще настъпи денят, в който нито един американец - нито дете, нито възрастен - някога ще бъде ограничен в ученето".

Барбара Пиърс Буш ще остане завинаги в историята с нейната доброта, отдаденост и проницателност.
Съпругата на 41-ия президент на Америка и майка на 43-ия, Барбара Буш ще продължи да бъде сред най-известните и уважавани жени. Поклон пред светлата й памет!

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: abcnews.go.com; fox8.com; texastribune.org

Снимки: nydailynews.com; vox.com; biography.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл